null Beeld

ReceptBas Robben

Advocaat met pandan

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Ergens tussen de sluiting van mijn oma’s verzorgingshuis en de wilde voorzomernacht toen we heel even mochten dansen op de coronavulkaan, gleed er een plat pakketje van Francis Kuijk mijn brievenbus in. Gevuld met onder andere truffels verrijkt met Indische smaakmakers en een waanzinnige fudge met gula djawa (palmsuiker). Toen wist ik nog niet dat ze stiekem aan het oefenen was voor het epos van de Indische lekkerbekkenkeuken, dat sinds een paar weken uit is. In Manis - bakken met een Indische twist kom ik ogen en uren te kort om alles wat Kuijk heeft bedacht te proberen. Ik weet niet hoe het met uw kennis van Indische zoetigheid is gesteld, maar bij mij reikte die niet verder dan spekkoek (en dat komt vooral door mensen die eenmaal spekkoek maakten en vervolgens klaagden hoe ze door de intensieve bereidingswijze een slaaf van hun eigen spekkoek werden). Of bakt u al langer met ketan, tapé, santen, koenir en pandan?

Nu zal ik bij de banketbakker altijd het taartje met het meeste tropische fruit erop uitkiezen (en ik ben weerlozer tegen iets met passievrucht en mango dan Hugo de Jonge was voor de paar kritische tweets van Sywert van Lienden), en daarvoor ben ik in dit boek niet aan het juiste adres. Het is kokos, pandan en cassave wat de klok slaat. Maar hoeveel leuker is het om je visite een matahari-breekbrood, batik-cake of spekkoekkruimelbrownies aan te bieden? Voordat ze daaraan mogen beginnen schenk ik ze eerst een borrelglaasje in van deze pandan-advocaat, die ik maak met brandewijn (Kuijk gebruikt wodka).

Ingrediënten

• 5 eidooiers + 1 ei (maat m)
• 1 theelepel vanille-aroma
• 1 theelepel pandan-aroma
• 125 gram fijne kristalsuiker
• 150 milliliter brandewijn
• Ook nodig: suikerthermometer

Bereiding

Zet een grote kom met ijskoud water klaar.

Giet 5 centimeter water in een steelpan en breng deze op hoog vuur aan de kook. Meng in een kom die bovenop de steelpan past (maar het water niet kan raken) alle ingrediënten door elkaar met een gard. Zet het vuur laag en zet de kom op de pan. Giet geleidelijk en al roerend de brandewijn erbij tot de temperatuur van het mengsel 65 graden is volgens de suikerthermometer. Zet de kom dan onmiddellijk in de kom met ijskoud water. Blijf het eimengsel roeren tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.

Haal de advocaat door een zeef en schenk hem in een gesteriliseerde stopfles of potje. De advocaat is vanwege de eieren 1 week houdbaar in de koeling.

Ook deze advocaat eet je met een dot slagroom of, zoals ik het als puber at als ik bij mijn opa op bezoek ging, bovenop een omgekiept bekertje roomijs met nog meer slagroom.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden