null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Aardbeienpudding

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Heel lang dacht ik dat The Beatles met hun liedje Strawberry Fields Forever hun liefde voor de aardbei bezongen. Ik bleek er geheel naast te zitten. Het liedje gaat over jeugdherinneringen van John Lennon, opgedaan in de tuinen van Strawberry Field in Liverpool. Tegenwoordig moet je er entree betalen, maar dan kun je wel de piano zien waarop John Lennon zijn liedjes componeerde. Ik weet dus niet of The Beatles van aardbeien hielden, maar ikzelf doe dat wel én met overgave.

Aardbeien zijn de beloftevolle voorbode dat er een nieuw, vrolijk, licht en warmer seizoen aankomt. Ik ben dol op hun zoete sappigheid. Ik eet ze zo, of geprakt op een (witte) boterham of knapperige beschuit.

Wat Hollandse aardbeien mede zo lekker en aantrekkelijk maakt is dat ze net als rabarber en asperges seizoensgebonden zijn. Dat maakt dat ze er niet het hele jaar zijn en daarom zo begeerlijk worden. Iets begeren houdt in dat het als een beloning voelt zodra ze er zijn, na een periode waarin dat niet zo was.

Vandaag schotel ik u een heerlijk, romig puddinkje voor. Gemaakt met echte Hollandse zoetsappige aardbeien. Heerlijk, fris, romig en niet te zoet. Een perfecte afsluiter van een zomerse of pittig gekruide maaltijd. Het fijne is dat -voor wie dat wil- het ook geheel plantaardig is. U hoeft de pudding slechts 3 minuten te koken en een poosje te koelen voor een heerlijk resultaat. Het is lekker om de pudding met verse aardbeien te garneren. Mijn man en ik eten soms ook bij het ontbijt een aardbeienpuddinkje. Dat mag want het aardbeienseizoen is maar kort en daarom moet je er vólop van genieten.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 150 gram aardbeien, kroontje verwijder en in stukjes
• 1 ½ theelepel citroensap
• 30 gram maizena
• 300 milliliter haverdrink
• 100 milliliter kokosroom (uit een kartonnen pakje à 200 ml, gebruik de rest voor een curry of soep)
• 50 gram suiker
• garnering: 75 gram aardbeien in plakjes

Bereiding

Pureer de aardbeien met het citroensap glad met de staafmixer of in de keukenmachine. Roer de maizena in een kommetje los met een paar lepels haverdrink. Doe de rest van de haverdrink, de kokosroom en de suiker in een pan. Roer door. Breng op laag vuur aan de kook.

Voeg zodra het mengsel kookt, al roerend de aangelengde maizena toe. Laat 3 minuten doorkoken, roer regelmatig. Draai het gas uit. Schep de gepureerde aardbeien erdoor en giet de aardbei-roze pudding in 6 kopjes of schaaltjes. Laat in de koelkast door en door koud worden en opstijven. Garneer met wat plakjes aardbei.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden