null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Aardbei-rabarberlimonade met munt

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Wat veel mensen hebben met asperges heb ik met Hollandse aardbeien. Die zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de zomerzon, met uitbundig fluitende vogels, het eerste voorzichtig weer buiten eten én met lange avonden die steeds een beetje langer worden. Van de gedachte aan aardbeien word ik als vanzelf vrolijk. Dat moeten dan wel Hollandse aardbeien zijn, die je tegemoet glanzen met hun blozende sappigheid, die van binnen net zo mooi rood zijn als van buiten en vol smaak zitten. Die je tong kietelen met hun zoet en een vleugje zuur. Die stevig zijn, maar toch ook zacht.

Aardbeien in dunne plakjes op een verse witte boterham, dat is bijna een gebakje. Hapje voor hapje voor hapje proef je de zon, want een echte aardbei smaakt naar zon.

Bijna iedereen denkt dat aardbeien vruchten zijn. Verrassend genoeg is dat niet helemaal waar; de aardbei is een schijnvrucht, de werkelijke vruchten zijn de zaadjes die aan de buitenkant zitten. En van die zaadjes heeft een gemiddelde aardbei er wel tweehonderd.

Aardbeien laten zich goed combineren met rabarber, ook zo’n seizoensproduct. Het zuur en zoet lijkt dan goed in balans te komen en de aardbei haalt de kleur van de rabarber op. Het is nu tijd om ze te vangen voor later, zodat we er nog lang na het seizoen van kunnen genieten.

Wie eenmaal zelfgemaakte limonade heeft geproefd schiet spontaan in de lach bij de gedachte aan fabrieksspul. Aardbei-rabarberlimonadesiroop zelf maken is makkelijk en zó ontzettend lekker, de munt geeft er heerlijke frisheid aan.

Deze limonadesiroop is in de koelkast lang houdbaar. Ook erg lekker met bruisend water of prosecco; u kunt dan eventueel een laatste aardbei speels in het glas doen…

Ingrediënten voor een fles van een liter

• 300 gram aardbeien
• 100 gram rabarber
• 1 citroen
• 500 gram suiker
• 2 tl gedroogde munt
• schone, goed gespoelde fles van 1 liter (of twee kleine)

Bereiding

Snij de aardbeien met de kroontjes in kleine stukjes en doe ze in een ruime pan. Pers de citroen erboven uit.

Maak de rabarber schoon en verwijder eventuele stugge draden, snij de stengels in kleine stukjes en doe ze bij de aardbeien. Voeg munt, zout, suiker en 500 ml koud water toe. Roer goed om en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken, druk met een houten lepel de aardbeien en rabarber tegen de wand van de pan zoveel mogelijk fijn.

Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Zeef het mengsel. Giet over in de fles en laat helemaal afkoelen voor je hem in de koelkast zet. De pulp die achter blijft in de zeef kunt u door een halve liter (vegan) yoghurt roeren, voor heerlijke aardbei-yoghurt.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden