null Beeld

ReceptJoke Boon

Aalbessengelei is geluk in een potje

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Waarschijnlijk ziet u geen overeenkomst tussen het dragen van schoon en fatsoenlijk ondergoed en een potje zelfgemaakte jam. Toch is dat verband er – voor mij – wel degelijk. Ik leg het u even uit. Mijn moeder drukte mij reeds op jonge leeftijd op het hart er altijd voor te zorgen dat ik schoon ondergoed aan had dat in fatsoenlijke staat (lees: zonder gaten) verkeerde. Want, stel je werd midden op straat niet goed of nog erger je kreeg een ongeluk, dan kwam je op de Eerste Hulp terecht en zag men je ondergoed. En als dat dan vuil of kapot was… De eerste indruk blijft vaak het langst hangen. Je kunt maar beter voorbereid zijn.

Een pot jam op de plank van de voorraadkast geeft een dergelijk soort zekerheid. Je weet dat je wat er ook gebeuren zal – een natuurramp, plotselinge langdurige winkelsluiting of ander onvoorzien leed – bent voorbereid. Tot zover de vergelijking.

Nu er volop zomerfruit te koop is, is jam maken een eenvoudig klusje en een goed idee. Niets is zo fijn als op een gure wintermorgen, terwijl u ontbijt met het kunstlicht aan, een potje voor het eerst open te draaien en die karakteristiek plop te horen. Zomerfruit, gevangen toen de dagen nog lang, warm en licht waren. Heerlijk om even met de ogen dicht te proeven hoe smakelijk de zomer was en ooit weer zal worden.

Voor mij is de állerlekkerste jam aalbessengelei. Dat is geluk in een potje. Helaas hier vrijwel niet te koop. Een vriendin met een huis in Frankrijk neemt – heel lief – regelmatig een potje voor me mee, want daar is het gewoon wel te koop. Aalbessen zijn vanaf deze maand goed verkrijgbaar.

Ingrediënten voor 2-3 potjes (afhankelijk van het formaat pot)

• 500 gram aalbessen
• 1 citroen, uitgeperst
• 500 gram geleisuiker
• 2-3 lege schone potjes (uitgekookt of in de vaatwasser gewassen)

Bereiding

Was de bessen en ris ze van de steeltjes. Breng ze met een scheut water aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten koken tot alle bessen zacht zijn. Giet de bessen in een bolzeef boven een pan en laat uitlekken. Als u roert, gaan de pitjes stuk, waardoor de gelei troebel wordt. U kunt wel zacht druk uitoefenen door een schoteltje met een gewicht op de bessen te plaatsen om het proces te versnellen.

Voeg aan het uitgelekte bessensap het citroensap toe. Weeg hoeveel sap u in totaal heeft en voeg net zoveel geleisuiker in gewicht toe als u sap heeft. Meng en breng al roerend aan de kook. Laat 3 à 4 minuten doorkoken en schep het schuim eraf. Giet de jam in de potjes, draai de deksels erop en zet ze eventjes op de kop om vacuüm te trekken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden