null Beeld

Recepten

5 x asperges: uit de oven, met sinaasappelolie of in een speltsalade

Asperges, de ultieme voorjaarsgroente. Met deze vijf recepten scoort u gegarandeerd.

Redactie Trouw

1. Asperges uit de oven (met tahin)

Dit recept is in één klap zowel vleesloos, roomloos, koolhydraatarm, glutenvrij als veganistisch. Hazelnoten en knoflook vonden wij thuis toch wel erg lekker erbij, maar dat moet u zelf weten.

Ingrediënten:

1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
200 g kerstomaatjes
20 g blanke hazelnoten
2 knoflooktenen
olijfolie
zoutvlokken
peper uit de molen

Tahinsaus:

4 eetl tahin (pasta)
½ citroen (alleen sap)

Zelf maken, voor 2 tot 4 personen

Rooster de hazelnoten in ± 5-10 minuten goudbruin in de opwarmende oven (200 °C) - let op, de tijd kan nogal variëren. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteindes. Gebruik schillen en kontjes eventueel om bouillon van te trekken (lekker voor aspergesoep of aspergerisotto). Verwijder het loof van de radijsjes, snij ze doormidden. Doe asperges en radijs in een grote braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met uitgeperste knoflook, zout, peper en een ferme scheut olijfolie. Hussel grondig om. Verdeel de kerstomaatjes erover. Rooster ± 20-25 minuten in de oven tot de asperges gaar zijn. Hussel de boel halverwege een keertje voorzichtig om.

Saus: Meng de tahin-pasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een mooi lichtbeige, soepele saus is.

Serveren: Doe de hele bups uit de oven op een schaal. Zwiebel er een sliertje saus over en serveer de rest los erbij in een kommetje.

Tips:

Dat loof van radijsjes is trouwens heel lekker door de sla, stamppot of soep. Of haksel het fijn en maak er kruidenboter mee. Wel goed wassen en droogslingeren in een sla- centrifuge.

Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.

2. Gegrilde groene asperges met sensationele sinaasappelolie

Het grootste wapenfeit van groene asperges is dat je ze niet hoeft te schillen. Hooguit het onderkantje eraf snijden als dat taai is, of om te zorgen dat ze in de grillpan passen. Dat is namelijk mijn favoriete groeneaspergebereidingswijze. Met alleen wat vlokkig zeezout erover en wat goeie olijfolie heb je een in alle eenvoud verrukkelijk maaltje.

Ingrediënten voor 3-4 personen (voorgerecht):
1 bos groene asperges
50 g groene olijven
20 g hazelnoten
stukje parmezaan
200 ml olijfolie extra vergine
2 sinaasappels
½ citroen
fleur de sel & peper uit de molen
wat verse basilicum

Bereiding:

Sinaasappelolie: Rasp de schil van de sinaasappels fijn boven een hoge kom. Voeg de olijfolie toe en mix met de staafmixer tot een geheel. Laat minstens een uur staan en zeef dan door een theezeefje. Bewaar in een jampot of flesje. (Te veel gedoe? Vergeet die sinaasappels en sinaasappelolie en gebruik gewoon de allerlekkerste olijfolie die u kunt vinden.)

Asperges: Laat de grillpan gloeiend heet worden. Snij de taaie uiteindes van de asperges en check of ze in de pan passen. Leg ze in porties op een rijtje erin. Blijf ze met een tang regelmatig omrollen, tot ze overal zwarte streepjes hebben en zacht zijn (± 5 minuten). Doe op een grote platte schaal. Sprenkel er wat sinaasappelolie overheen en een ferme kneep citroensap, bestrooi met zoutvlokken en peper. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak grof. Snij de (ontpitte) olijven in ringetjes. Strooi erover. Bekroon met wat flinters parmezaan en reepjes basilicum. Sprenkel er kort voor het serveren nog een extra sliert sinaasappelolie overheen.

Tip: U kunt ook repen sinaasappelschil (plus bijvoorbeeld een tak rozemarijn of tijm) minstens 3 dagen parkeren in een jampotje met olijfolie. Daarna zeven.

3. Zoetzure asperges

Wellicht raak ik u hier als aspergeafficionado recht mee in het hart, maar de kapsonesgroente zijn waterige stengels die alleen lekker te krijgen zijn met een vette saus of wat vlees. Het is me een raadsel waarom het de status draagt die het nu heeft. Alsof de telers de kunst afkijken van de Shell-lobbyisten.

Ingrediënten

500 gram witte asperges, dunne zijn prima
250 milliliter water
350 milliliter azijn
8 gram zout
30 gram suiker
2 eetlepels zwarte peper

Ook nodig:

een pot van 1-1,5 liter

Bereiding

Schil de asperges: leg ze op een snijplank en haal met een dunschiller in lange stroken de buitenste schil eraf. Snijd de houterige uiteindes eraf, dat doet u het gemakkelijkst door te voelen waar de asperge het makkelijkst breekt. Snijd de asperges in stukken van 4-5 centimeter en doe ze in de schone glazen pot.

Doe de overige ingrediënten in een steelpan en breng ze aan de kook. Giet het mengsel, zodra het kookt en de suiker is opgelost, bij de asperges in de pot. De groente moet onder water staan, dus als ze dobberen moet u ze kopje-onder drukken. Dat gaat het gemakkelijkst door een waterdicht plastic zakje te vullen met wat water en deze bovenop de asperges te drukken en de pot te sluiten. Laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar ze daarna in de koelkast.

De gepicklede asperges zijn lekker op het beschreven broodje, maar ook kleiner gesneden op een frikandel speciaal of hotdog of bij wat nasi. Inderdaad, bij wat vet varkensvlees.

4. Potent zwart op wit: mediterrane asperges met riso venere

We gaan aan de slag met het witte goud, oftewel asperges, en met de zwarte riso venere, venusrijst. Venus, of zwarte, rijst is volkoren, bomvol antioxidanten, magnesium en fosfor. Wij zijn er al jaren fan van en zien het gelukkig steeds vaker op de schappen van de supermarkt staan. Niet te verwarren met zwarte risottorijst, die gekleurd is met inktvisinkt!

Ingrediënten voor twee (!) personen

500 gram asperges
citroen
150 gram riso venere / echte zwarte rijst
half (groenten)bouillonblokje
handje geschaafde amandelen
een klontje roomboter
extra vierge olijfolie
Parmezaanse kaas

Bereiding

Schil de asperges en kook ze samen met de schillen en een stuk citroenschil. Vis de asperges eruit, zeef het water en kook de rijst samen met het blokje gaar in het aspergewater. Laat het koken ook nu korter duren dan vermeld op de verpakking, want paprijst, hè bah. De meeste pakken zeggen 18 minuten, maar 12 voldoet.

Asperges en boter, tja, verrukkelijk, dus bak de amandelen in een klontje boter. Doe de zwarte rijst in een schaal met een scheut extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas en leg de asperges erop. Maak uw mediterraan getinte aspergeschotel af met de zojuist gebakken geschaafde amandelen.

5. Speltsalade met asperges

Wij gruwen van doorgekookte granen. Maar diezelfde op zich o zo gezonde spelt kan ook lekker zijn in een salade, met wat bite, kort gebakken met veel knoflook. In elk boek van onze hand staat wel een speltsalade.

Ingrediënten voor twee personen

150 gram spelt
500 gram witte asperges
klontje roomboter
zwarte peper
2 teentjes knoflook
bakolie
extra vierge olijfolie
rasp en sap van een halve citroen
1 ons goede ham (of 50 gram gorgonzola en eventueel een handje kappertjes)

Bereiding

Regel 1: Neem biologische spelt, die wordt minder snel papperig. Regel 2: kook de spelt níet volgens de aanwijzingen op de verpakking. En weken hoeft ook lang niet altijd. Proef gewoon af en toe. Breng de spelt aan de kook met een snufje zout en laat die zachtjes – we herhalen: zachtjes – koken. Want anders gaan de korrels kapot. Laat de spelt subtiel zieden en proef na een minuut of 18 of hij voor u al gaar genoeg is. Als dat het geval is, giet u de spelt af en laat hem afkoelen.

Ondertussen schilt u de asperges (bewaar de schillen voor een heerlijk soepje) en kookt u ze. Giet ze af (het kookwater mag ook bij de voornoemde soep), snij ze in hapklare brokken en roer er een klontje boter en zwarte peper door.

Snipper de knoflook en bak hem krokant (niet bruin) in de olie. Bak de spelt even mee tot die ook een beetje krokant is. Roer er van het vuur af de asperges door. Dit met eventueel nog een klontje boter, al is gezondheidstechnisch extra vierge olijfolie beter, en die maakt de smaak ook minstens zo heerlijk.

Rol de plakjes ham op, snij er slanke rondjes van en versier er deze lentesalade mee! Mocht u geen vlees eten, gorgonzola levert ook een lekkere combinatie op. En de veganisten onder u laten natuurlijk de roomboter weg en bakken wat kappertjes mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden