null Beeld
Beeld

FilmrecensieA Thousand Fires

Zwoegen op de olievelden, voor een betere toekomst van je kinderen

A Thousand Fires
Regie: Saeed Taji Farouky
★★★★

Remke de Lange

Met hun eigen lichaamskracht halen ze het naar boven. Een echtpaar in Myanmar heeft het agrarische bestaan ingeruild voor het winnen van olie. Een à twee vaten per week. De documentaire A Thousand Fires haalt je een wonderlijke wereld binnen.

De Londense filmmaker Saeed Taji Farouky groeide met Palestijnse ouders op in de oliestaten Bahrein en Saudi-Arabië. Gefascineerd door de rafelranden van de olie-industrie nam hij de camera mee naar een plek waar mensen met 19de-eeuwse middelen de bodem exploiteren.

De opgewekte vader werkt altijd door, ook met een beenwond. De moeder kookt op vuur. Ze is oma voor een rondwangige baby, het oogappeltje in huis. Hun kinderen, druk met mobieltjes, zien voor zichzelf liever een ander bestaan. Precies daarom werken de ouders zo hard. Hun zoon gunnen ze een carrière als profvoetballer.

Impressionistische beelden

In stilstaande, vaak lang aangehouden, impressionistische beelden observeert de maker de donkere massa die uit de bodem gulpt. Het groene landschap waar mensen per motor doorheen tuffen. De kaarsjes in een boeddhistische tempel waar gelovigen kopjes rijst offeren aan de borrelende ondergrondse draak. De vertwijfelde gezichten van moeder en vader wanneer ze een astroloog met toekomstvoorspellingen raadplegen.

Met deze internationale coproductie (met ook een Nederlands aandeel) ga je terug in de tijd én kijk je de grotere wereld in. Stilletjes kijk je mee over de schouders van mensen die hun steentje bijdragen aan de wereldwijde energiehonger, maar zich nauwelijks thuis voelen in de moderne tijd. Ondertussen is hun levensvraag ontroerend universeel: komt het nou wel goed met de kinderen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden