null Beeld filmdepot
Beeld filmdepot

FilmrecensieHere We Move Here We Groove

Zwierende muziekdocu over DJ Soko in een veranderend Europa

Here We Move Here We Groove
Regie: Sergej Kreso
★★★★

Remke de Lange

‘Doef-doef, hoor je dat?’ Met zijn Mercedes rijdt DJ Soko in Berlijn over de plek waar de muur heeft gestaan. Waar ooit een grens was, zoeft hij nu lachend heen en weer. Het is een mooi moment in deze documentaire over Robert Soko, die als 19-jarige Bosniër de oorlog in zijn land ontvluchtte en naar Duitsland kwam. Naast zijn werk als taxichauffeur begon hij muziek te mixen: de punkrock van het Westen met Balkangeluiden van het Oosten. Een jarenlange hit in Europese clubs.

Nu heeft hij nieuwe inspiratie nodig. De goedlachse Soko – grijze baard, gekleurde brillen – stapt in zijn auto. Op de achterbank zijn moeder, die hem als zijn eigen geweten bevraagt: ‘Waar droom je van, zoon?’

Soko rijdt naar de Europese grenzen van nu. De Balkanroute, vol vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Marseille, de aankomstplek voor veel immigranten. Met zijn opnameapparatuur legt hij de klanken van andere ontheemden vast in een Nederlandse multiculti-documentaire die heerlijk zweept, zwalkt en zwiert. Een Griekse zangeres, een Turkse rapper, een beatboxende tiener uit Afghanistan: in het elegante camerawerk van Wiro Felix en de dynamische montage van Gys Zevenbergen vloeien ze samen tot een enthousiasmerende film over veranderend Europa.

Immigrant Sergej Kreso toont tussen de regels de kracht van muziek als brug voor wie elkaars taal niet begrijpt. Thuis leeft Soko met een Arabisch sprekende vrouw en peuterdochter. Haar verstaat hij niet, maar op zijn muziek danst het kleine meisje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden