null Beeld

BoekrecensieTip

Zo paradijselijk bleef Georgië niet

Marc Jansen schreef toegankelijke geschiedenis van land aan de zuidflank van de Kaukasus.

Het vormde het aantrekkelijke decor van Wie is de mol in 2018: Georgië. Voor zover dat de nieuwsgierigheid van de Nederlandse vakantieganger opwekte, gooide corona amper twee jaar later alweer roet in het eten. Helaas; volgens het religieus-mythische scheppingsverhaal van Georgië had God dit mooie deel van de wereld­­ eigenlijk voor zichzelf bestemd om er uit te rusten. Een paradijs, zo betitelde ook menig westers bezoeker het land aan de zuidrand van de Kaukasus.

In Belaagd paradijs laat historicus Marc Jansen zien dat het voor de inwoners zelf, door eigen en andermans toedoen, vaak allesbehalve paradijselijk was en is. Gelegen op het breukvlak van invloedssferen werd de regio telkens weer bedreigd en bezet. Jansen schreef eerder met Grensland een toegankelijke geschiedenis van Oekraïne en doet nu hetzelfde met Georgië. Uiteraard kan in dat verhaal ‘de bekendste, zeg maar gerust beruchtste telg van het Geor­gische volk’ niet ontbreken: ­Jozef Dzjoegasjvili, alias Stalin.

Wie hierna nog meer wil weten over de geschiedenis van ­Georgië kan terecht bij de in 2014 verschenen, veel geprezen Georgische familiekroniek Het achtste leven van Nino ­Haratischwili. De boeken in omgekeerde volgorde lezen kan natuurlijk ook.

null Beeld

Marc Jansen
Belaagd paradijs. Een geschiedenis van Georgië
Van Oorschot; 200 blz. € 22,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden