FilmrecensieYour Mum and Dad

‘Your Mum and Dad’ heeft iets van een therapeutische sessie

Klaartje Quirijns richt de camera op haar moeder en dochters. Beeld
Klaartje Quirijns richt de camera op haar moeder en dochters.

Your Mum and Dad
Regie: Klaartje Quirijns
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Klaartje Quirijns (52) richt voor het eerst de camera op zichzelf en haar familie. ‘Your Mum and Dad’ is de even complexe als fascinerende weerslag van een onderzoek dat ze jaren geleden startte. Quirijns woonde toen in New York en begon de intieme, psychotherapeutische sessies van een bevriende psycholoog te filmen. Terwijl die vriend bij een andere vriend, ook psycholoog, op de divan lag, kwam een familietrauma bovendrijven. Voor Quirijns was het aanleiding om ook eens in haar eigen familie rond te speuren.

En zo dwarrelen we van New York naar Quirijns dochters van 15 en 18, naar haar moeder en uiteindelijk ook naar haar vader die lang geleden het gezin verliet. Ademloos kijk je toe hoe Quirijns verschillende rollen op zich neemt: moeder, dochter, therapeut en filmmaker. Ze daalt af in haar familieverleden om een groot geheim op te diepen.

Voordat Quirijns werd geboren, was er een ander dochtertje dat vlak bij huis verdronk. Het is een tragedie waarover haar ouders nooit hebben gesproken. De ervaring was te traumatisch en werd diep weggestopt. Heel voorzichtig, via de omweg van de New Yorkse behandelkamer, tast Quirijns naar het verborgene. En ze dient daarmee duidelijk een groter doel. Met haar film, die veel wegheeft van een visueel essay, waarin ze ook prachtig gebruikmaakt van archiefmateriaal, pleit ze voor het open gesprek.

De film heeft zelf wel iets van een therapeutische sessie die leert dat door inzicht en begrip verandering mogelijk is. De hoop is ook dat zo voorkomen wordt dat angst en verdriet doorwerken in volgende generaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden