null Beeld

FilmrecensieWords on Bathroom Walls

‘Words on Bathroom Walls’ brengt de beklemming over van het leven van een tiener met schizofrenie

Words on Bathroom Walls
Regie: Thor Freudenthal.
Met Charlie Plummer, Taylor Russell, Molly Parker en Andy Garcia.
***

Hoe ziet het leven van een tiener eruit die al langer last heeft van hallucinaties en in het laatste schooljaar de diagnose schizofrenie krijgt? Words on Bathroom Walls brengt aardig de beklemming over die Adam bijna dagelijks ervaart als hij dingen hoort en ziet die er niet zijn. De drie imaginaire karakters die zijn wereld binnensluipen en continu van commentaar voorzien, zijn een geile tienerjongen, een lieflijk tienermeisje en een beveiliger met een honkbalknuppel. In de film worden ze gepresenteerd als reële figuren die overal opduiken en continu strijden om Adams aandacht.

Words on Bathroom Walls met Charlie Plummer als de schizofrene tiener Adam.
 Beeld
Words on Bathroom Walls met Charlie Plummer als de schizofrene tiener Adam.Beeld

Het mooie, invoelende spel van de 22-jarige Charlie Plummer doet de rest. Zou je zeggen. Maar de film haalt behoorlijk wat overhoop. Het experimentele medicijn dat Adam krijgt, heeft nogal wat bijwerkingen; achter de rug van zijn bezorgde moeder om besluit hij de pillen niet meer te slikken. Ook vertrekt Adam door problemen op school halverwege het schooljaar naar een andere, katholieke school. Behalve een priester in de rol van biechtvader leert hij er een leuk meisje kennen, maar over zijn mentale ziekte zwijgt hij in alle toonaarden. Ook als de problemen zich opstapelen.

Goed getroffen is hoe Adam de mensen die het dichtst bij hem staan, wegduwt. Maar – en dit voelt iets te veel als een lesje – het gaat heus beter als je eerlijkheid en liefde toelaat in je leven. Als je je hart opent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden