RecensieKookboek
Wie de Moorse keuken van Sam & Sam Clark proeft, wil alleen maar meer
Nog voordat Yotam Ottolenghi de wereld warm wist te maken voor gerechten vol granaat-appelpitten, geroosterde aubergines en verse kruiden, brachten Sam & Sam Clark al kookboeken uit met soortgelijke Arabische invloeden. Het verschil: bij de Clarks stond niet de Levant centraal, maar de Moorse keuken, de eetcultuur van Zuid-Spanje, die sterk beïnvloed is vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ik was direct fan.
Nu is er opnieuw een kookboek van het echtpaar: Moro thuis. Een boek dat ontstond tijdens de coronapandemie, toen hun restaurant in Londen gesloten was en het gezin in Zuid-Spanje verbleef. De gerechten die ze toen maakten, staan in dit boek. Eenvoudig, maar met de kenmerkende Moorse smaken en ingrediënten. En nog steeds ben ik fan.
Elk recept klopt, van de aangegeven hoeveelheden tot de smaakcombinaties. Het hoofdstuk eenpansgerechten is favoriet. Probeer eens de groenten uit de oven met orzo en olijven. Hier thuis werd er tot het laatste restje om gevochten. Zo ook bij de bietensalade met appel en munt. Zo smaakt goed eten: je wil alleen maar meer.
Sam & Sam Clark
Moro thuis
Good Cook;
320 blz. 34,95 euro