null Beeld

BoekrecensieMoordzaak

Wat dreef twee jonge mannen tot moord? Nicola Lagioia ging op onderzoek uit

Nicola Lagioia raakte in de ban van een gruwelijke moordzaak. Hij neemt het haar glans verliezende Rome, waar de misdaad werd gepleegd, mee in zijn reconstructie.

Ronald de Rooy

Op 4 maart 2016 wordt de 23-jarige Luca Varani door twee jongemannen urenlang gemarteld en dan bruut vermoord. Zonder aanleiding of motief. Nicola Lagioia (1973) raakt volledig in de ban van deze zaak. Hij wijdt er krantenartikelen aan, een podcast en nu een meeslepend boek dat thuishoort in het genre van literaire non-fictie over opzienbarende misdaden. De schrijver plundert de meest uiteenlopende bronnen, hij volgt rechtszittingen en interviewt psychiaters, rechercheurs, advocaten en familie en vrienden van daders en slachtoffer.

Ook Rome, waar de moord is gepleegd, betrekt hij in zijn zoektocht naar antwoorden. Ten tijde van de moord heeft de stad veel van zijn glans verloren. Na de ontdekking van een ongekende belangenvermenging tussen onderwereld en bovenwereld krijgt het de ­bijnaam maffia-hoofdstad. De burgemeester en een aantal wethouders zijn afgetreden, de rest van het lokale bestuur staat onder curatele.

Chaos en verval

Een internationaal pedofielennetwerk kan er ongestoord opereren. Ratten en meeuwen doen zich tegoed aan etensresten in stinkende afvalbergen. Stadsbussen vliegen spontaan in brand. Gaten in wegen zorgen voor levensgevaarlijke situaties.

Tegen deze achtergrond van chaos en verval wordt Varani vermoord. De moordenaars, Marco Prato en Manuel Foffo, zijn eind-twintigers uit welgestelde families. Lagioia’s beschrijving en analyse van hun ‘complementaire’ persoonlijkheden voelt zuiver en objectief.

De extraverte, narcistische Marco organiseert populaire feesten in het Romeinse nachtleven. Volgens sommigen is hij een ­vileine manipulator, anderen noemen hem charismatisch en sympathiek. Hoewel homoseksueel verleidt hij vooral heteroseksuele mannen, waarbij hij zich soms als vrouw verkleedt.

Achter zijn ambivalente en flamboyante persoonlijkheid schuilen moeizame familierelaties én de schrijnende wens om ooit echt een vrouw te worden.

Manuels narcisme vertoont vooral introverte trekken. Hij voelt zich een mislukkeling, maar legt de schuld bij zijn vader die hem herhaaldelijk kleineerde. Hij is tekortgedaan, terwijl hij was voorbestemd voor grote dingen. De heteroseksuele Manuel laat zich na een oud-en-nieuwfeest door de onbekende Marco verleiden tot orale seks. Daarna schaamt hij zich en is bezorgd over de ­video die Marco hiervan heeft gemaakt.

De rand van de afgrond

Op 1 maart spreken de twee nog een keer af voor alleen wat drank en cocaïne in het appartement van Manuel. Het loopt anders. Dagenlang blijven ze binnen, met alcohol, heel veel cocaïne en opnieuw seks. Er lijkt tussen Manuel en Marco een ‘magnetisme’ te bestaan dat hen naar de rand van de afgrond trekt. Op de ochtend van 4 maart stuurt Marco Luca een WhatsApp-uitnodiging voor gratis cocaïne en betaalde seks.

Luca is een zachtaardige, tengere jongen uit een lagere sociale klasse. Al bijna tien jaar is hij gelukkig met dezelfde vriendin, maar uit geldgebrek werkt hij als prostitué voor mannen.

Na hun gruweldaad vallen de daders naast elkaar in slaap om dan voorgoed afscheid te nemen. Manuel krijgt een gevangenisstraf van dertig jaar. Marco pleegt zelfmoord, nog voordat zijn rechtszaak begint.

Duivelse twee-eenheid

In dit boeiende boek pluist Lagioia de zaak Varani grondig uit, maar veel vragen moet ook hij onbeantwoord laten, te beginnen met de meest cruciale: hoe konden deze twee jongemannen samen, als een duivelse twee-eenheid, ieder besef van goed en kwaad verliezen?

Het boek eindigt met die ene, meer fictieve verhaallijn die niet direct over de zaak ­Varani gaat, maar voortborduurt op nieuwsberichten over pedofiele criminaliteit. Kort na zijn arrestatie kruipt een Nederlandse ­pedofiele toerist door de mazen van de wet en verlaat Rome per vliegtuig. De laatste gedachten over de schitterende, maar ook duistere Eeuwige Stad komen van hem.

null Beeld

Nicola Lagioia
De stad van de levenden
(La citta dei vivi)
Vert. Welmoet Hillen.
De Bezige Bij; 416 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden