null Beeld

Cd-recensieKlassiek

Waardig afscheid van Liuwe Tamminga

Liuwe Tamminga/Leo van Doeselaar
Gabrieli Dialoghi musicali (Passacaille)
★★★★

Christo Lelie

Vorige week ging er een schok door de orgelwereld toen bekend werd dat Liuwe Tamminga plotseling op 67-jarige leeftijd was overleden. Hij gold als een groot kenner van historische orgels en orgelmuziek uit Italië, waar de in Friesland geboren organist sinds 1982 woonde. In Bologna was hij gedurende 39 jaar organist van de San Petronio-basiliek.

null Beeld

Tamminga had daar twee van de allermooiste Italiaanse orgels tot zijn beschikking, gebouwd in respectievelijk 1471-1475 en 1596. Naar Italiaanse gewoonte staan beide instrumenten recht tegenover elkaar op de kooromgang. Daardoor lenen ze zich perfect voor het spelen van muziek voor twee orgels. Daarvan is te genieten op Tamminga’s cd met radio-opnamen uit 1994, die deze zomer uitkwam.

Samen met Leo van Doeselaar speelt hij hierop werken van Giovanni Gabrieli (c. 1554-1612). Deze kapelmeester van de San Marco in Venetië is vooral bekend door zijn dubbelkorige werken, uit te voeren vanuit twee tegenover elkaar gelegen hoeken van de kerk. Gabrieli schreef dat deze muziek voor elk soort instrumentarium geschikt is, dus ook voor orgels. Ondanks het leeftijdsverschil mengt het fluweelzacht, grondtonig klinkende middeleeuwse orgel wonderschoon met de zilverachtig helderheid van het bijna een eeuw jongere. Met dit fraaie en subliem vertolkte repertoire vormt deze cd (verkrijgbaar via documuziekproductie.nl) een waardig, maar te vroeg afscheid van de Friese orgelmeester uit Bologna.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden