SITE Artikel Recensie Boeken rood Typografie illustratie Beeld Anita Huisman
SITE Artikel Recensie Boeken rood Typografie illustratieBeeld Anita Huisman

RecensieKookboek

Waar vuur en voedsel is, wordt gekookt in De buitenkeuken

Rick Pullens

Charlotte Marres en Olle Swets trokken met een mobiele buitenkeuken door Nederland en Vlaanderen langs eigenzinnige voedselproducenten. Dat resulteerde in De buitenkeuken: verhalen, wijn en recepten rond het vuur. Een prachtig boek met fraaie foto’s, verhalen en (h)eerlijke recepten. Ze gingen met kokkelvissers het Wad op, bezochten een Groningse graanfamilie, deden in Drenthe een schaapskooi aan en plukten paddenstoelen in het wild.

Overal sloegen ze hun kamp op en kookten ze op open vuur een maaltijd met lokale ingrediënten. De recepten zijn soms eenvoudig. Zo roosteren ze in de Noordoostpolder pompoenen in hun geheel en serveren die met wat risotto en chi­mi­chur­ri. Soms verrassend: in het voedselbos in Groesbeek staat een farinata met zomerpaddenstoelen, rode ui en ­berenklauw- bloem (!) op het menu. De op het Wad zelfgeraapte oesters belanden ook op het vuur en worden geserveerd met sherry-cayenne-boter. Lekker.

‘We hopen dat onze liefde voor buiten koken en eten op je overslaat’, schrijven de auteurs. Een inspirerend boek, voor alle seizoenen.

null Beeld
Beeld

Charlotte Marres & Olle Swets
De buitenkeuken; verhalen, wijn en recepten rond het vuur
Nijgh & Van Ditmar; 256 blz. € 32,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden