JeugdboekAvontuur

Voor Ronke is fantasie ook een zintuig

null Beeld

Jef Aerts weet een blinde hoofdpersoon tot leven te wekken als sterk en eigenzinnig.

Hoewel ze blind is, ziet haar vader Ronke later wel astronoom worden, net als de Amerikaanse sterrenkundige Kent Cullers, die ook niet kan zien. Ronke vindt sterrenkunde heel interessant, maar droomt heimelijk van een andere toekomst: die van hardloper. Want ‘rennen is vliegen voor mensen. Maar dan met je voeten op de grond’.

In Vissen smelten niet (Zilveren Griffel 2014) voerde Jef Aerts al een slechtziend personage op, nu kruipt hij in zintuiglijke taal in de huid van een blinde hoofdpersoon. Of hij daarin helemaal geslaagd is, kan een ziende recensent niet beoordelen, maar ik vroeg me bij sommige observaties af hoe Ronke die zo gedetailleerd kan doen: ‘Hij knalde nog een dennenappel tussen de struiken, zette een paar stappen opzij en draaide zich met zijn rug naar me toe’.

Hulp kreeg van blinde en slechtziende kinderen

Uit het dankwoord blijkt dat Aerts tijdens het schrijven wel hulp kreeg van blinde en slechtziende kinderen, voor wie het boek ook meteen als luisterboek beschikbaar is.

Wat Aerts in elk geval lukt, is Ronke tot leven wekken als een sterke, eigenzinnige hoofdpersoon, die zich niet door haar beperking laat tegenhouden om haar droom na te jagen, al heeft ze wel een zetje nodig van Nouri, die ze ontmoet op een sterrenkundekamp.

Hij is haar buddy en dat vindt ze aanvankelijk irritant. Vooral als ze stiekem in het observatorium van de sterrenwacht gaat rennen. In haar geval: hardlopen op de plaats en zich voorstellen dat ze over het strand racet. Nouri vindt dat maar raar, want fantasie is niet echt. Maar Ronke zegt: ‘Misschien is fantasie ook wel een zintuig’. En later: ‘Verzinnen is zoiets als aanraken, horen of zien, maar dan in je hoofd’.

Op sleeptouw

Toch daagt Nouri haar uit om samen met hem echt te gaan rennen, buiten. Ondertussen vertelt hij dat hij zijn zieke opa in Kroatië niet wil bezoeken, omdat hij de man helemaal niet kent. Omdat zijn moeder erop staat, besluit hij weg te lopen en neemt hij Ronke mee op sleeptouw.

Dat roept Aerts’ vorige boek De blauwe vleugels (Zilveren Griffel 2019) in herinnering, waarin twee broers (van wie één verstandelijk beperkt) ervandoor gaan. Het verhaal van Ronke ontroert minder en de plot is ook niet overal even geloofwaardig, maar het is wel opnieuw zo’n warm, sfeerrijk en spannend avontuur in de traditie van Anna Woltz.

null Beeld
Beeld

Jef Aerts
De nacht van Ronke
Ill. Marit Törnqvist
Querido; 166 blz. € 15,99.
Vanaf 10 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden