null Beeld

BoekrecensieFeminisme

Voor Jolande Withuis is feminisme voor jezelf kunnen, willen en mogen zorgen

Biografe Jolande Withuis toont zich in Vrouw en vrijheid een feministe van het liberaal-nuchtere soort.

Marijke Laurense

Jolande Withuis is de auteur van biografieën van onder anderen koningin Juliana en beeldend kunstenares Jeanne Bieruma Oosting, die zich niet in een hokje liet stoppen. In 2018 vertelde Withuis in haar Huizinga-lezing over het hoe en waarom daarvan, en dat valt in haar bundel Vrouw en vrijheid nog eens op het gemak na te lezen. Opgenomen daarin ook enkele open brieven aan vrouwen als Simone de Beauvoir en Ayaan Hirsi Ali, met wie Withuis zich zeer verwant voelt.

Ja, Withuis is feministe en wel van het liberaal-nuchtere soort. Dus geen gedweep met theorieën over vrouwen die van nature betere mensen dan mannen zouden zijn, want vredelievender, zorgzamer, intuïtiever enzovoort. Wel kan Withuis zich boos maken over hoe de medische stand er klakkeloos van uitgaat dat een borstamputatie een aanslag is op de ‘vrouwelijkheid’. Ook aan identiteits- en zwart-witdenken heeft zij een broertje dood.

Feminisme gaat voor Withuis over gelijke rechten en voor jezelf kunnen, willen en mogen zorgen. Punt. En dat is geen kwestie van geduldig de vooruitgang afwachten, want de rechten van vrouwen kunnen overal maar zo weer worden beknot – sla de recente geschiedenis en de krant er maar op na. Alleen jammer dat Withuis zo allergisch reageert op alles wat naar religie riekt.

null Beeld

Jolande Withuis
Vrouw en vrijheid
De Bezige Bij; 184 blz. € 21,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden