null Beeld

RecensieKookboek

Verleg je grenzen met sterrenchef Blumenthal: maak zelf kimchi of kook met meelwormen

Rick Pullens

Heston Blumenthal, bekend van restaurant The Fat Duck in het Engelse Bray, streefde 25 jaar lang perfectie na. Hij werd als chef-kok overladen met Michelinsterren, eredoctoraten en kreeg een ridderorde. Toch voelde dat leven van eindeloos proeven, onderzoeken en verfijnen als een doodlopende weg, zegt hij in Is dit een kookboek? Hij wilde loskomen van ‘de tirannie van de klok’ en de ‘dwang van nauwkeurigheid’.

Dit boek is de weerslag van die ommekeer. Het bevat relatief eenvoudige recepten, die niet gezien moeten worden als vaststaande instructies, maar dienen als springplank voor de fantasie. Blumenthal onderzoekt daarnaast de invloed van voedsel op ons welzijn. Het eerste hoofdstuk heet dan ook ‘Een mindful broodje’. En in ‘Fermenteren doe je zo’ leer je bijvoorbeeld kimchi maken (goed voor de immuniteit volgens de Koreanen). Voedseltaboes kent hij niet. Hij experimenteert erop los met insecten, zoals in de ‘visroerbak compleet met aas’, een gerecht met meelwormen. ‘Een heerlijk nootachtige smaak, niet al te vet en een bron van vitamines, vezels en eiwitten.’ Durft u het aan?

null Beeld

Heston Blumenthal
Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken
Fontaine; 368 blz. €32,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden