null Beeld

BoekrecensieKinderboek

Verhalenbundel voor kinderen is een ode aan de wonderschone tekeningen van Alice Hoogstad

Bij de prachtige tekeningen van Alice Hoogstad schreven bekende kinderboekenauteurs als Paul van Loon, Sjoerd Kuyper en Annet Schaap een verhaal.

Bas Maliepaard

Als een soort GVR, de beroemde reus van Roald Dahl, torent meneer Makkelie op de betoverende cover uit boven de huizen van een nachtblauwe stad, die door de aaneenschakeling van geveltjes een bijna Escheriaanse uitstraling heeft.

Van één van de huizen, dat wel van papier lijkt, klapt hij het dak open om er een lantaarn in te zetten. Waar de GVR dromen met een lange trompet in slaapkamers blaast, is dit voor meneer Makkelie de manier om ze te bezorgen, blijkt uit de inleiding van Sjoerd Kuyper: ‘De vlammetjes zijn onze dromen’.

Paard met vleugels

Dertien bekende kinderboekenauteurs – van Paul van Loon tot Bart Moeyaert – schreven voor deze bundel een verhaal, geïnspireerd door de beeldschone tekeningen van illustratrice Alice Hoogstad, die in 2015 het Gouden Penseel won met Monsterboek. Het gloeiende kleurgebruik en de korrelige textuur accentueren sterk de dromerigheid van haar wonderlijke voorstellingen.

Bij een tekening van een meisje dat in een bosvijver haar plots gevleugelde spiegelbeeld bekijkt, schreef Bette Westera een gedicht dat uit het oeuvre van Annie M.G. Schmidt had kunnen komen. Het meisje wenst dat ze een paard met vleugels mag worden. Maar dan komt de verrassende omdraaiing: ‘Twee waterlelies glansden in de bleke maneschijn./ De vlugste vlinder landde op haar neus en zei: jou ken ik./ Jij bent dat rare paard dat graag een meisje wilde zijn’.

Een nachtzusje tegen de angst

Prachtig zijn ook de verhalen van Benny Lindelauf en Annet Schaap. Bij een paars-roze prent waarop een goudvis met bolhoed en koffertje door de straten van een stad zweeft, beschrijft Lindelauf een dagdroom over een door de plee gespoelde vis, die naar een verdronken stad is gezwommen.

Een tekening van een meisje dat achter een naaimachine spoken van witte stof naait, bracht Schaap op een ontroerend verhaal met een grimmig randje, over een bang jochie dat een nachtzusje verzint om van zijn angst voor geesten af te komen.

Niet alle verhalen zijn even sterk. Jan Paul Schutten schreef een wat voorspelbaar sprookje, Dolf Verroen blijft te vaag en het verhaal van Jowi Schmitz valt uit de toon, omdat het, anders dan de rest, voor oudere kinderen lijkt geschreven. Maar daar staan genoeg genietbare bijdragen tussen, van bijvoorbeeld Koos Meinderts, Maranke Rinck en Marjolijn Hof. En vooral ook die wonderschone tekeningen, waar je zelfs zonder de verhalen bij kunt wegdromen.

null Beeld

Alice Hoogstad
De nachtlantaarns van meneer Makkelie
Diverse auteurs
Hoogland & Van Klaveren,
61 blz. € 17,95
Vanaf 7 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden