null Beeld Vera Gemma (links) heeft cowboyhoeden in alle kleuren van de regenboog.
Beeld Vera Gemma (links) heeft cowboyhoeden in alle kleuren van de regenboog.

FilmrecensieVera

Vera is een fascinerend docudrama over leven in de schaduw van een beroemde vader

Vera
Regie: Tizza Covi en Rainer Frimmel
Met Vera Gemma, Daniel De Palma, Sebastian Dascalu en Asia Argento
★★★★

Belinda van de Graaf

Aan de Italiaanse actrice Vera Gemma (52) is weinig echt. Ze heeft nepnagels en nepharen, opgespoten lippen en opgevulde borsten. Maar Vera zelf is helemaal in haar sas. “Hoe meer ik op een trans lijk, hoe beter ik me voel”, zegt ze in Vera. “Dit is mijn nieuwe schoonheidsideaal.”

De film waarin Vera Gemma de hoofdrol speelt, is een fascinerend docudrama, een mix van documentaire en drama. Onder leiding van het bekende Italiaans-Oostenrijkse regisseursechtpaar Tizza Covi en Rainer Frimmel speelt ze min of meer zichzelf. Zo volgen we de Romeinse actrice achterin de auto bij haar chauffeur, op weg naar haar agent, kapper of plastisch chirurg. Tijdens een auditie toont de regisseur pas interesse als hij hoort wie haar vader is.

Al gauw blijken we te maken te hebben met de dochter van de Italiaanse filmster Giuliano Gemma. Vader speelde in de jaren zestig in populaire spaghettiwesterns en vertolkte bijvoorbeeld de generaal in Luchino Visconti’s meesterwerk Il Gattopardo. Vera laat zien hoe de dochter altijd in de schaduw stond van de beroemde vader. En wat dat betekent.

Mensen willen selfies met haar vanwege haar vader. Haar verloofde, die een film aan het maken is, vraagt of ze Monica Bellucci voor hem kan regelen, en of ze even 15.000 euro heeft. Aan bekendheid kleeft exploitatie, laat de film zien.

Op bezoek bij de zoon van Goethe

Ondertussen neemt het docudrama je steeds meer in voor de vrouw die cowboyhoeden heeft in alle kleuren van de regenboog. Als haar chauffeur op een dag een jongetje aanrijdt, ontfermt ze zich over het kind. Ze raakt betrokken bij zijn leven en dat van zijn vader en oma die in een arme buitenwijk van Rome wonen. Het water is afgesloten omdat de huur niet is betaald. Vera zorgt dat het in orde komt. Het jongetje is nog nooit in het centrum van Rome geweest, heeft nog nooit een film in de bioscoop gezien. Vera regelt het.

Je ziet haar reiken naar het echte leven, naar echte mensen. Maar het drama waarin ze belandt, heeft opnieuw met uitbuiting te maken en is ontleend aan ware gebeurtenissen. In werkelijkheid werd Vera Gemma door een van haar verloofdes gedrogeerd achtergelaten in een hotelkamer. Toen ze weer bij kennis kwam, was haar appartement leeggeroofd. Wat je in Vera ziet, is een variatie op die toedracht.

Prachtig is de scène waarin Vera Gemma met haar goede vriendin Asia Argento, dochter van de bekende Italiaanse regisseur Dario Argento, in Rome het graf bezoekt van de zoon van Goethe. Op het graf staat geen naam, alleen dat hij de zoon van Goethe is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden