null Beeld

BoekrecensieAntropologie

Van vijgenblad tot schort: in Bedekt komt alles wat afschermt aan bod, behalve de sokken van de Peppers

De creativiteit van de mens bij het bedekken van schaam- en bilstreek is onbegrensd, laat Philip Van Kerrebroeck zien.

Paul van der Steen

Preutsheid, schaamte, status, bescherming, religie, klimatologische omstandigheden en nog veel meer maakten dat de mens in verschillende tijden en culturen de schaamstreek en de billen bedekte. Philip Van Kerrebroeck, emeritus hoogleraar urologie combineert in Bedekt zijn oude vak met onder meer culturele antropologie en kunsthistorie.

De toon van de Vlaming is soms wat schools, maar de rijkdom aan op­gediepte voorbeelden en het grote aantal illustraties werken aanstekelijk. De creativiteit van de mens bij het bedekken met lappen, schortjes, en kokers lijkt onbegrensd. Die van ­kunstenaars overigens ook: want ­alles – van vijgenblad tot zwanen – leende zich voor afschermen.

Weinig ontsnapt aan Van Kerrebroecks aandacht. Zelfs de houten kisten niet die in 2016 naakte beelden voor de Iraanse president moesten bedekken toen hij de Capito­lijnse Musea in Rome bezocht. Soms mist hij iets: de paragraaf over de penissok kan eigenlijk niet zonder de Red Hot Chili Peppers, die een tijd met socks on cocks optraden.

null Beeld

Philip Van Kerrebroeck
Bedekt
Sterck & De Vreese; 264 blz. € 29,95

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden