null Beeld

FilmrecensieTwo Distant Strangers

Treffende verbeelding van het permanente gevaar dat zwarte Amerikanen lopen

Two Distant Strangers
Regie: Travon Free en Martin Desmond Roe.
Met Joey Badass en Andrew Howard.
★★★★

Voor wie het komend weekend meedoet aan een spelletje ‘Oscars raden’ is de sectie korte films doorgaans het lastigst. De genomineerden in de categorieën beste korte animatie, documentaire en live action zijn niet zo makkelijk te vinden. Maar dankzij Netflix komt daar voorzichtig verandering in.

Op de streamer staan nu een paar Oscargenomineerde kleinoden: de korte animatiefilm If Anything Happens I Love You en de korte documentaire A Love Song for Latasha. Maar de grote blikvanger is Two Distant Strangers, genomineerd voor de beste korte live action-film. Het gaat om een origineel Black Lives Matter-verhaal waarin de naam George Floyd prominent aanwezig is, zoals hij ook herinnert aan al die andere zwarte Amerikanen die door politiegeweld om het leven kwamen.

Grafisch ontwerper Carter loopt elke dag in de armen van een boze, witte agent. Beeld
Grafisch ontwerper Carter loopt elke dag in de armen van een boze, witte agent.

Uitstekende tijdlusfilm

Elke ochtend als Carter, een jonge, zwarte grafisch ontwerper, in New York op pad gaat, loopt hij recht in de armen van een boze, witte agent. De ene keer zie je hoe hij wordt doodgeschoten, de andere keer hoe hij wordt gewurgd: een uitstekend gebruik van het genre van de tijdlusfilm. De zwarte man en de witte agent beleven steeds, met kleine variaties, dezelfde dag. Het is een treffende verbeelding van het permanente gevaar dat zwarte Amerikanen lopen en de angst die ze dagelijks voelen.

De New Yorkse rapper Joey Badass speelt een pakkende rol als de jonge Carter die zich afvraagt hoe hij de cirkel kan doorbreken. Lawrence Bender, die als producent vijf van de negen Tarantino-films op zijn naam schreef, verbond zich aan het project. Hij heeft een scherp oog voor talent.

Lees ook:

Filmrecensie The Hate U Give:

Mooi verhaal dat lijdt onder politieke en morele lading

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden