null Beeld

FilmrecensiePetite Fille

Transgender Sacha (7) ontroert in de verrassende docu Petite Fille

Redactie Trouw

Petite Fille
Regie: Sébastien Lifshitz
★★★★

We hebben al heel wat transverhalen gehoord en gezien, maar meestal betreft het al wat oudere personages in speelfilms, zoals de 15-jarige puber in het Belgische succes Girl of de Deense echtgenoot en vader in A Perfectly Normal Family. Het verrassende aan Petite Fille is dat het een documentaire is over transidentiteit met een 7-jarige in de titelrol.

Sacha weet al vanaf haar derde dat ze in het verkeerde lichaam is geboren en dat ze later een meisje zal worden. Thuis begrijpen ze haar, leven ze met haar mee, vooral haar heerlijk strijdlustige moeder die overhoop ligt met een bekrompen schoolhoofd en even kleingeestige leerkrachten die niet willen dat Sacha meisjeskleren draagt. Ze bestempelen het als ‘gedoe’.

Kortzichtigheid

In de documentaire blijkt de boze buitenwereld vooral uit volwassenen te bestaan: kortzichtige onderwijzers en gemene, transfobe balletleraressen. In het noordoosten van Frankrijk, waar Sacha’s ­familie woont, vinden ze weinig gehoor voor Sacha’s probleem. Pas als Sacha en haar moeder naar Parijs gaan en kennismaken met een kinderpsychiater die hun alles vertelt over genderdysforie en een behandeling voorstelt, zie je de enorme last van hun schouders vallen. Eindelijk begrip.

Het ligt heus niet aan de moeder die tijdens de zwangerschap hoopte op een meisje. Dat is een fabeltje. Niemand valt iets te verwijten. En zo zie je hoe langzaam de zon doorbreekt in Sacha’s leven en dat van haar familie. We zien een heel lief meisje dat worstelt om zich te uiten, we zien hoe ze voor het eerst een vriendinnetje in haar roze meisjeskamer durft uit te nodigen. Wat een mooi, ontroerend verhaal. Heel benieuwd hoe het Sacha zal vergaan en of we over een jaar of tien een vervolg krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden