BoekrecensieTip

Toen het klooster nog lonkte (en andere verhalen van honderdjarigen)

null Beeld

Steffie van den Oord tekent opnieuw de levensverhalen op van honderdjarigen.

Nicole Lucas

Nella was de naam die ze kreeg bij haar geboorte, op 1 februari 1914. Toen ze, op haar eenentwintigste, intrad in het klooster ging ze Marcelliana heten. Zelf had ze liever voor Maria gekozen, dat vond ze mooier. Maar dat wilden ook de andere 24 jonge vrouwen die tegelijk met haar aan een religieus bestaan­­ begonnen. En 25 Maria’s­­, dat was wat veel.

Het is een mooi detail uit het levensverhaal van de in het Brabantse Strijp geboren Marcelliana van den Boomen, zoals opgetekend door historica Steffie van den Oord. Samen met de verhalen van nog eens elf mensen die de honderd jaar inmiddels zijn gepasseerd is het te lezen in Nieuwe Eeuwelingen. Het biedt, net als het zo’n twintig jaar geleden gepubliceerde Eeuwelingen, mooi geschreven portretten van het leven van verschillende mensen, van verschillende plekken in Nederland, uit uiteenlopende milieus. En het roept soms de verbazing op over wat gebeurde in tijden zo lang en tegelijkertijd zo kort geleden. Opgroeien in armoede in het interbellum? Dan kon je kleding krijgen van de gemeente. Wel met de tekst ‘beschikbaar gesteld door de armenzorg’.

Ook het kloosterleven is veranderd. Kap en habijt draagt zuster Marcelliana niet meer, haar cel werd een appartementje. Maar sinds de jaren zeventig is er niemand meer ingetreden.

null Beeld

Steffie van den Oord
Nieuwe Eeuwelingen. Levensverhalen van honderdjarigen.
Querido; 304 blz. € 22,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden