null Beeld
Beeld

RecensieKinderboek

Tjibbe Veldkamps gemankeerde beer zoekt een kind om van te zijn

Een beer zonder armen laat zich niet ontmoedigen, hij is tenslotte nog steeds een knuffelbeest.

Bas Maliepaard

‘Toen de beer gemaakt werd, zat hij eventjes scheef. Er was ook zoveel te zien.’ Ervaren prentenboekenmaker Tjibbe Veldkamp weet dat hij niet hoeft te beschrijven wat we op de illustraties al zien: het beertje zit in de speelgoedfabriek op de lopende band waar de armen machinaal worden aangenaaid. Maar ja, hij zit dus scheef, waardoor hij geen armen krijgt.

‘Zo werd hij een bijzondere beer’, staat er, maar ondertussen wordt hij afgekeurd en in de container gegooid bij andere knuffels met productiefouten. De beer laat zich niet ontmoedigen, ook zonder armen is hij nog steeds een knuffelbeest. De mooiste zin uit het boek: ‘Hij klom de container uit en ging op zoek naar iemand om van te zijn’. Uiteindelijk belandt hij bij een meisje dat van hem houdt zoals hij is – natuurlijk de sympathieke boodschap van dit boek.

En wie de warme illustraties van Marijke ten Cate goed bekijkt, herkent in de kinderkamer nog meer afgekeurde knuffels. Doordacht detail: twee letters in de titel missen ook een ‘armpje’ en hebben op die plaats rafeltjes.

null Beeld
Beeld

Tjibbe Veldkamp
De bijzondere beer
Ill. Marijke ten Cate
Lemniscaat; 26 blz. € 14,99
Vanaf 3 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden