null Beeld

BoekrecensieThriller

Tijdens de lockdown wordt de liefde tussen Oliver en Ciara steeds griezeliger

Harriët Salm

Twintigers Oliver en Ciara ontmoeten elkaar bij toeval in een supermarkt in Dublin. Het is de tijd nét voor Ierland in een totale lockdown gaat vanwege de wereldwijde coviduitbraak. Ze krijgen een relatie en trekken direct bij elkaar in. Maar deugt Oliver wel?

De Ierse thrillerschrijver Catherine Ryan Howard kiest met dit gegeven in haar vijfde misdaadboek voor een klassiek thema: vrouw trekt in bij man, alles romantisch, leuk en aardig, tot hij griezelige trekjes begint te krijgen. En aangezien bij de start van dit boek de politie een lijk vindt in hun appartement, weet de lezer al dat er iets goed mis gaat lopen.

Intrigerende wendingen

Via flashbacks komt langzaam naar voren wat zich afspeelde. Een weinig verrassende geschiedenis zou je denken, maar gelukkig heeft Howard verschillende intrigerende wendingen ingebouwd in dit plot.

De auteur schreef deze vlot opgetekende thriller bovendien toen ze zelf in lockdown zat en gebruikt de beklemmende sfeer uit die tijd. Dat draagt bij aan de spanningsopbouw. Oliver bijvoorbeeld verheugt zich als hij hoort dat er een lockdown van twee weken wordt afgekondigd: niemand zal zich met hen bemoeien, hij kan met haar zijn gang gaan, denkt hij. Ciara realiseert zich dat het wel erg snel is gegaan tussen hen: zo botst ze tegen hem op in een winkel, zo trekt ze bij hem in. Maar zij lijkt voor de liefde te kiezen en die kan niet bloeien als ze elkaar niet eens mogen knuffelen vanwege besmettingsgevaar, redeneert ze. Of heeft ook zij andere motieven? Wie begint aan de geschiedenis van dit stel zal het boek pas wegleggen als je alles van de twee weet.

null Beeld

Catherine Ryan Howard
56 dagen
(56 Days)
Vert. Mylene Delfos en David Othel
Meulenhoff; 381 blz. € 22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden