null Beeld
Beeld

BoekrecensieThriller

Thriller over een opstandig Frankrijk is verontrustend en loeispannend

In Afrekening van Bernard Minier speelt iemand voor eigen rechter, maar wie?

Monique de Heer

In de vroege ochtend van 26 oktober ziet Martin Servaz, hoofdinspecteur in Toulouse, een pure vorm van het Kwaad. Althans het slachtoffer daarvan. De dode jongen, Moussa Sarr, is naakt, heeft een pijl in zijn rug, een leren masker om zijn hoofd. Martin Servaz komt er al snel achter dat Sarr een kleine crimineel was die onder meer werd verdacht van verkrachting. Veroordeeld werd hij nooit. Bij onderzoek wordt een rode haar gevonden van een andere jonge crimineel.

Bernard Minier weet de situatie in de achterstandswijken van de grote Franse steden listig door het verhaal te weven. De politie kan sommige wijken van Toulouse alleen nog met veel versterking in. Er breken rellen uit. Een agente raakt zwaar gewond, demonstranten roepen dat Moussa door de politie is vermoord. Voeg daar de lockdowns, de machteloosheid van het politiecorps en de holle frasen van de politici bij. Servaz ziet Frankrijk al bijna instorten.

Vrijuit vanwege een vormfoutje

Er worden meer jonge criminelen vermist. Het vermoeden rijst dat iemand voor eigen rechter speelt. Maar wie? De opsporing van de moordenaar wordt bemoeilijkt doordat de moorden sympathie oproepen. Niemand ziet immers graag daders van groepsverkrachtingen vrijuit gaan vanwege een vormfoutje. ‘Als het Kwaad zich vermomt als het goed, zit een land echt in de problemen’, denkt Servaz. Verontrustend en loeispannend, deze nieuwe Minier.

null Beeld

Bernard Minier
Afrekening
(La Chasse)
Vert. Aniek Njiokiktjien
Xander Uitgevers; 413 blz. €21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden