null Beeld

BoekrecensieThriller

Thriller ‘De Witwasser’ van Roel Janssen komt eng dicht bij de werkelijkheid

In nieuwe thriller put Roel Janssen royaal uit de actualiteit.

Monique de Heer

Behalve onderhoudend en spannend, lijkt De Witwasser van Roel Janssen soms even op een cursus ‘hoe kan ik handig mijn geld witwassen’. Janssen kon na de onthullingen van onder meer de Panama Papers ruim putten uit de actualiteit.

In zijn nieuwste boek maken we kennis met bankier Jeen Mansveld, een meester in het witwassen. Als het lijk van Jeen drijvend in het zwembad bij zijn huis in de Provence wordt gevonden doet de Franse politie het af als een ongeluk. Maar Rhonda Zander, een jonge officier van justitie uit Amsterdam, vertrouwt het niet en reist af naar Frankrijk. Het onderzoek leidt naar een klooster in Italië, dat naast monniken ook een instituut huisvest waar ultrarechtse jongeren worden klaargestoomd voor cruciale functies in de maatschappij.

Schimmig netwerk

Snel wordt duidelijk dat het schimmige netwerk achter het instituut en de witwasserij geen pottenkijkers dulden.

De Witwasser is een spannend verslag van de zoektocht van Rhonda, maar Janssen voegt wel veel elementen bij elkaar. Eng is vooral het idee dat het boek zo dicht bij de werkelijkheid ligt. Zo’n chic kantoor aan een Amsterdamse gracht waar een fraai geklede dame in jouw naam bedrijven opricht in ­Malta en voor een bijbehorend paspoort zorgt? Je ziet het voor je. Aan het eind van het boek staan de onthullingen die de schrijver tot dit boek inspireerden nog eens op een rij.

null Beeld

Roel Janssen
De witwasser
Cargo; 373 blz. €20,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden