null Beeld

FilmrecensieThe Sparks Brothers

The Sparks Brothers is een liefdevolle docu over Californische artrockers

The Sparks Brothers
Regie: Edgar Wright
Met Ron en Russell Mael
★★★★

Belinda van de Graaf

Sinds de Franse musical Annette van Leos Carax vorige zomer in première ging in Cannes, staan de Californische popbroers Ron Mael (76) en Russell Mael (73) weer volop in de belangstelling. De broers die al vijftig jaar de cultband Sparks vormen, schreven het verhaal en de muziek voor de film. Eindelijk een geslaagd filmplan. Want uit de liefdevolle documentaire die de Engelse regisseur Edgar Wright over het popduo maakte, blijkt dat eerdere filmplannen met Jacques Tati en Tim Burton strandden.

Rechts met snorretje componist en toetsenist Ron Mael, links met zwarte lok is zanger Russell Mael. 
 Beeld free
Rechts met snorretje componist en toetsenist Ron Mael, links met zwarte lok is zanger Russell Mael.Beeld free

Wright, regisseur van onder meer Baby Driver, is sinds 1979 fan. Hij zag Sparks als vijfjarige in het populaire tv-programma Top of the Pops. Ron, de excentrieke toetsenist en componist met Chaplin/Hitler-snorretje. Russell, de knappe zanger met de opvallende kopstem. Ze maakten indruk. Niet alleen op Wright. Een hele sliert bewonderaars trekt in de ruim twee uur durende muziekdocumentaire voorbij: leden van Duran Duran, The Human League en New Order, tot aan de Schotse indierockers van Franz Ferdinand met wie Sparks in 2015 een succesvolle studioplaat uitbracht.

Het geheim van Sparks? Uit de documentaire komt het beeld tevoorschijn van twee broers die zich niet laten vastpinnen op één muziekgenre en die zich in de loop van een halve eeuw steeds opnieuw uitvinden. De ene keer meer pop, de andere keer meer rock. Soms in de luwte, dan weer in het volle licht. Artrockers met humor ook, niet onbelangrijk, en vrij uniek in het internationale muziekcircuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden