null Beeld

FilmrecensieThe Secrets of Dumbledore

‘The Secrets of Dumbledore’ is best tam voor een film over magiërs en mythische dieren

The Secrets of Dumbledore
Regie: David Yates
Met Mads Mikkelsen, Jude Law, Eddie Redmane
★★★

Ronald Rovers

In de derde Fantastic Beasts-film, naar de boeken die J.K. Rowling schreef over de avonturen van de jonge tovenaar Newt Scamander, komt het tot een eindstrijd tussen Dumbledore en de kwaadaardige tovenaar Gellert Grindelwald. Johnny Depp, die in de vorige film The Crimes of Grindelwald speelde, is vanwege een rechtszaak vervangen door Mads Mikkelsen.

In The Secrets of Dumbledore wordt duidelijk dat de jonge Dumbledore – later zou hij hoofd van Hogwarts worden, de school van Harry Potter – ooit een vurige relatie had met Grindelwald. Maar vanwege ideologische verschillen hebben de twee een ander pad gekozen. Door een bloedband kunnen ze elkaar echter niets aandoen, dus het is aan Newt Scamander en vrienden om te achterhalen wat Grindelwald van plan is. Op het spel staat niets minder dan de verkiezing van de leider van alle tovenaars wereldwijd. Grindelwald, zo wordt duidelijk, koestert een nazi-achtig superioriteitsgevoel (dat blijkt ook uit de manier waarop zijn politieke bijeenkomsten in beeld worden gebracht) en vindt dat het gewone volk – de dreuzels, wij gewone stervelingen zeg maar – als slaven voor de magiërs moeten zwoegen.

null Beeld

Het moet gezegd dat dit derde deel ondanks al het acteergeweld (naast Mikkelsen bijvoorbeeld Jude Law) nogal tam is. Mikkelsen lijkt zich er vooral makkelijk van af te maken. Misschien ligt de oorzaak er ook in dat het verhaal zich best makkelijk laat voorspellen en dat er in die zin weinig verrassends gebeurt. Laten we hopen dat het vierde deel weer meer magie bevat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden