Clayne Crawford in The Killing of Two Lovers. Beeld
Clayne Crawford in The Killing of Two Lovers.

FilmrecensieThe Killing of Two Lovers

The Killing of Two Lovers is een fascinerend gevecht tussen hoofd en hart

The Killing of Two Lovers
Regie: Robert Machoian. Met Clayne Crawford en Sepideh Moafi.
★★★★

Het huwelijksdrama is en blijft een grote inspiratiebron voor filmmakers, zo bewijst de Amerikaanse scenarist en regisseur Robert Machoian. In The Killing of Two Lovers, zijn eerste fascinerende soloregie, voel je vooral het gevecht tussen hoofd en hart.

David en Nikki zijn al geliefden sinds de middelbare school. Ze trouwden, kregen vier kinderen maar zijn duidelijk toe aan een adempauze. Om Nikki de ruimte te geven die ze zegt nodig te hebben, is David tijdelijk bij zijn oude vader ingetrokken die een eindje verderop woont. Ook hebben de echtelieden afgesproken elkaar even vrij te laten wat de liefde betreft.

Maar Nikki’s nieuwe lover doet David meer dan hij dacht. Hij voelt jaloezie, zelfs moordzucht opborrelen. In de kleinste handeling zit onderhuidse spanning. David wil de relatie lucht geven, maar ook vechten voor zijn gezin. Hoe hou je je hoofd koel, als je hart iets anders zegt?

Machoian vangt het psychologische drama in een klein, vierkant kader, maar gebruikt daarbij lange takes en wijde shots, waardoor het verhaal intiem en episch tegelijk oogt. Ook heel knap is hoe de regisseur scherpstelt op complexe karakters maar niet vergeet ze te verankeren in het prachtige, winterse landschap van Utah. Voor de mentale toestand van David, die als een getergd dier wordt gespeeld door Clayne Crawford, is zelfs een apart sound design ontworpen. Alsof het continu knettert in zijn hoofd.

Te zien op Picl en Vitamine Cineville.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden