null Beeld

FilmrecensieThe Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier gaat over rekenschap afleggen over het verleden, vrijheid en gerechtigheid

Ronald Rovers

★★★★
Diverse regisseurs
Met Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell

Het is waar dat het Marvel Cinematic Universe z’n kijkers lekker maakt met een verkapt soort militarisme. In het superheldenuniversum is het namelijk volstrekt normaal om constant in gevechtsmodus te leven, op de rand van de dood te balanceren en ondertussen lol te beleven. En dat allemaal voor de goeie zaak. Lekker dingen opblazen en ’s avonds gezond weer in je bed kruipen.

Maar toch. Vanuit de filmkritiek gezien gebeuren in de films en series van het MCU spannende dingen. Avengers Endgame was een drie uur durend filmisch orgasme en Guardians of the Galaxy was een sciencefictionkomedie op lichtsnelheid.

De zesdelige serie The Falcon and the Winter Soldier is veel serieuzer van aard en toch ook weer heel boeiend. Het verhaal speelt zich à la talrijke spionagefilms voornamelijk af in Europa, ná de gebeurtenissen van Endgame. De twee superhelden uit de titel strijden tegen een groep activisten met superkrachten, die op hun beurt voor een meer gelijke verdeling van rijkdom en grondstoffen vechten. Je verwacht misschien een eenvoudige oplossing voor dit dilemma, maar de serie weigert die te geven. Dingen zijn nou eenmaal zelden simpel.

In plaats daarvan schuift de serie iets wat eerst een zijdraadje leek, naar het epicentrum van de gebeurtenissen. Ja, er zijn meer gevechten dan je kunt tellen in die zes afleveringen, maar de kwestie die zich uiteindelijk opdringt, gaat over rekenschap afleggen over het verleden, over vrijheid en gerechtigheid. Het is allemaal best bombastisch, maar noblesse oblige: het is natuurlijk wel een superheldenserie.

Te zien op Disney Plus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden