null Beeld

FilmrecensieThe Enforcer

The Enforcer is een routineus in elkaar gedraaide wraakfilm

The Enforcer
Regie Richard Hughes
Met Antonio Banderas, Kate Bosworth, Mojean Aria
★★

Ronald Rovers

Vermakelijk niemendalletje, deze budgetversie vanTaken, met Antonio Banderas met een moddervet Spaans-Engels accent. Taken, u weet het misschien, was de film waarin Liam Neeson zijn dochter ging bevrijden uit handen van boosaardige criminelen. Ze was ontvoerd toen het gezin net lekker een Europese vakantie wilde gaan vieren. Een brute wraakfilm, waarvan er later nog twee werden gemaakt.

In The Enforcer is het niet Banderas’ dochter die verdwijnt, maar een jonge dakloze vrouw. Zij heeft ‘enforcer’ Cuda (hij heet zo omdat hij in een Plymouth Barracuda rijdt) net de dag ervoor ontmoet. Het is Cuda’s werk om uitstaande leningen te innen namens zijn baas, een meedogenloze maffialeidster die heel Miami beheerst. Geen zachtzinnig werk, dus als Cuda besluit de jonge vrouw uit handen van haar ontvoerders te redden, dan weet je dat er iemand gaat lijden.

Miami-maffioso Cuda (Antonio Banderas) neemt wraak in The Enforcer. Beeld
Miami-maffioso Cuda (Antonio Banderas) neemt wraak in The Enforcer.

Om de film iets van een sociaal geweten te geven, heeft Cuda een jonge assistent-enforcer die hij als een wijze raadgever wegwijs maakt in het leven. Doe niet wat ik heb gedaan etc., zorg dat je voor een zinvol leven kiest etc. Net voordat hij iemand executeert.

Nogmaals, een routineus gedraaide budgetversie van een heleboel gelijksoortige films en voor Banderas ongetwijfeld een aardig zakcentje. Je gaat je wel afvragen hoe bewust die mythe van het groezelige en keiharde Amerikaanse stadsleven in stand wordt gehouden met dit soort films. Want sommige makers varen hier opvallend wel bij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden