null Beeld
Beeld

RecensieKinderboek

Tegen het hoogdravende gezwets van kleine Fons leggen zelfs struikrovers het af

De lichtvoetige, geestige en vloeiende vertelstem van Henry Loyd ofwel Daan Remmerts de Vries voert je met leesbaar plezier mee naar het rijk van, onder meer, een pedante eenhoorn en een tweehoofdige dwerg.

Bas Maliepaard

Fons weet het zeker: hij wil een onverschrokken ridder worden, net als de held uit zijn lievelingsboek De zegepralende verkenningen van Ridder Franz van Winderig-Battenburg. Maar ook al woont hij in een kasteel, zijn ouders hebben liever dat hij rietdekker of rozenkweker wordt.

Zo wonderlijk en komisch als dat klinkt, zo is het hele sprookjesachtige universum dat Henry Lloyd – achter wie multitalent Daan Remmerts de Vries schuilgaat – met verve ­oproept in al drie, los van elkaar te lezen avonturenboeken. Zijn lichtvoetige, geestige en vloeiende vertelstem voert je met leesbaar plezier mee naar het rijk van onder meer de pedante eenhoorn Juniper en de eeuwig met zichzelf ­ruziemakende, tweehoofdige dwerg Mono.

Taal als onverwachte kracht

Deze figuren, die we al in Flin of de verloren liefde van een eenhoorn en Prinses Nola en haar waardeloze prins leerden kennen, spelen een bescheiden rol in de tweede helft van dit boek. Eerst maken we mee hoe Fons het toch voor elkaar krijgt om te leren zwaardvechten en op zijn zestiende te paard de wereld in trekt. ‘Iets lichts en wervelends stroomde door hem heen. Hij voelde de armen van zijn ouders van zich af glijden.’

Zijn gedroomde ridderbestaan kan beginnen, zou je denken, maar Fons heeft de pech dat zijn kleine ­gestalte weinig indruk maakt.

Fons’ hoogdravende manier van spreken, net als die van ridder Franz, werkt bovendien niet alleen op de lachspieren van de lezer: ‘Thans, schavuit, is het moment van uw ­nederlaag aangebroken!’ Toch blijkt die taal algauw een onverwachte kracht: de struik­rovers die Fons overmeestert, ervaren zijn gezwets als de grootste kwelling.

Mooie heks

Ondertussen hebben we ook kennisgemaakt met een ander belangrijk personage: de heks Tara, die er niet uitziet als een oude toverkol met haakneus en wratten, maar als een mooi meisje. Ze heeft zich in het Doolwoud teruggetrokken, nadat ze door de ­dorpelingen aan wie ze geneeskrachtige ­middeltjes verkocht is verjaagd.

Zowel Fons als Tara is anders dan de meeste mensen en daardoor een ­einzelgänger, maar in plaats van elkaar daarin te vinden, gaan ze het gevecht met elkaar aan. De heks moet verslagen worden, de ridder verdreven.

Toch ontstaan er barstjes in hun vooroordelen, kruipen ze in elkaars hoofd en dringt zich de vraag op of het niet heldhaftiger zou zijn om elkaar te zien voor wie ze echt zijn en elkaar toe te laten.

null Beeld
Beeld

Henry Lloyd
Het grote leven van kleine Fons
Ill. Laurens Rawie. Querido; 330 blz. € 16,99
Vanaf 9 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden