null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Susin Nielsen schetst heerlijk tienerongemak à la Sex Education

Wilbur is niet moeders mooiste en zegt altijd de verkeerde dingen. En dan valt hij ook nog op het verkeerde meisje.

Bas Maliepaard

Een nieuwe jeugdroman van Susin Nielsen wil je meteen lezen, omdat de Canadese garant staat voor eigentijdse en vooral erg geestige puberverhalen, in de traditie van Sue Townsends Adrian Mole, over de groei­pijnen van levensechte buitenbeentjes. Tegelijkertijd snijdt ze op een empathische, troostrijke manier moeilijke thema’s aan, zoals dit keer gebrek aan zelfvertrouwen, geldzorgen, onbeantwoorde liefde, dood en rouw.

Op een van zijn eerste dagen op de middelbare school moeten Wilbur en zijn klasgenoten ‘volkomen openhartige’ brieven schrijven aan zichzelf, over waar ze staan in het leven en wat ze hopen te bereiken. Die worden ­ongeopend in de kluis bewaard en pas bij de diploma-uitreiking teruggegeven.

Wilbur schrijft onder meer bloedeerlijk op dat hij hoopt dat zijn piemel, die hij Jeremiah noemt en het ‘formaat van een kikkervisje’ heeft, de komende jaren zal groeien. Onderweg naar de kluis glijdt zijn brief uit de ­stapel en niet veel later heeft de hele school zijn relaas gelezen.

Nielsen grossiert in dit soort genadeloos gênante momenten, die je dezelfde mix van plaats­vervangende schaamte, medelijden en lachkramp bezorgen, die de populaire Netflix-tienerserie Sex Education oproept. Wilburs schoolloopbaan wordt er jaren later, als hij veertien is, nog steeds door bepaald.

Hij heeft haar als doorgeschoten alfalfa

Wat ook niet meezit, is dat hij vaak net de verkeerde dingen zegt en niet moeders mooiste is, met ‘haar als doorgeschoten alfalfa’, uitpuilende ogen en een bleek, kwabbig postuur. Toch heeft hij twee belangrijke, hartverwarmend beschreven vriendschappen gesloten: met zijn 85-jarige buurman Sal en zijn homoseksuele klasgenoot Alex.

Als de Franse uitwisselingsstudente Charlotte (15) bij Wilbur en zijn moeders komt logeren, begint er van alles te schuiven. Hij valt als een blok voor haar. Dat hun beider ­namen voorkomen in zijn lievelingsboek Charlotte’s web van E.B. White, waarnaar Nielsen herhaaldelijk betekenisvol verwijst, is in zijn ogen een gunstig teken. Maar zij ziet hem als het lieve broertje dat ze nooit heeft gehad.

Dat vaagt Wilburs laatste greintje zelfvertrouwen weg. “‘Ik ben niet charmant, ik ben niet stoer. Ik ben jou niet, Sal (…) Ik stel niks voor. Ik ben saai. Kansloos!’ Sals waterige oudemannenogen leken opeens nog natter. ‘Echt? Is dat hoe je jezelf ziet?’”

Sal en Alex vinden dat er een interventie nodig is en besluiten Wilbur naar voorbeeld van het make-overprogramma Queer Eye te coachen op weg naar meer ­eigenwaarde en zelfvertrouwen.

null Beeld

Susin Nielsen
Iets heel bijzonders
Vert. Lydia Meeder & Barbara Zuurbier
Lemniscaat, 236 blz. €15,99
Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden