null Beeld

KookboekNordic family kitchen

Subtiel en puur Scandinavisch

De Deense chef-kok Mikkel Karstad, auteur van het succesvolle kookboek Evergreen en adviseur van sterrenrestaurants als Noma, hoopt zijn liefde voor gezond en vers voedsel door te geven aan jongere generaties. In Nordic family kitchen draait het daarom vooral om families. En samen eten.

Met zijn kinderen plukt hij kruiden in zijn tuin en speurt hij naar voedsel op het strand. Het resultaat: een kookboek met zeventig gerechten, uiterst smaakvol, maar met een bepaalde eenvoud, zodat ook tieners ze (onder toezicht) kunnen maken.

De Scandinavische touch zit ’m vooral in de aandacht voor lokale (seizoens)ingrediënten en de lichte, pure smaakcombinaties. Maak eens spinaziepannenkoekjes met garnalen, yoghurt en ingelegde sjalotjes. Of geniet van gebakken scholfilet met bloemkool, dragon, en hazelnoten. Na de laatste hap tintelt je tong nog na!

Nadeel: sommige ingrediënten zijn niet makkelijk verkrijgbaar. Zoals de raapzaadbloemen of het hennepzaad (voor over de kersen uit de oven). En soms is het gewoon een kwestie van geduld, want vlierbloesem bloeit nu eenmaal niet het hele jaar.

null Beeld

Mikkel Karstad
Nordic family kitchen - gezond, natuurlijk, eenvoudig
Terra; 256 pagina’s, 34,99 euro

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden