null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Stralende ‘prinses van soepel bamboe’ vindt haar prins

Mattias de Leeuw illustreert een innemende, hemelsblauwe en bamboegroene bewerking van een Japans sprookje uit de tiende eeuw

Ruim 250 bladzijden royaal in kleur geïllustreerd, dat zie je niet elke dag. Drie jaar deed Vlaming Mattias De Leeuw erover om deze innemende bewerking van een Japans sprookje uit de tiende eeuw te illustreren, met een soepele, vegende lijnvoering, die doet denken aan kalligrafie, en heldere waterverfkleuren.

Hemelsblauw en bamboegroen voeren daarin toepasselijk de boventoon, want het sprookje gaat over een maanprinses die tevoorschijn komt uit een bamboestok. In 2015 werd een animatieverfilming ervan, The Tale of the Princess Kaguya, nog genomineerd voor een Oscar.

Edward van de Vendel zet het verhaal nu naar zijn dichterlijke hand. Het begint wonderlijk: in de jij-vorm vertelt hij over een meisje op de maan dat met een telescoop naar de aarde tuurt. ‘Je zag een mooie paarse storm boven een bibberend eilandje. Je zag een vulkaan die op het punt stond zijn oranje tong uit te steken.’ De Leeuw schildert hier de berg Fuji.

En dan vindt ze wat ze zoekt: het huisje van de bamboesnijder en zijn vrouw. Ze zijn oud en tot hun verdriet kinderloos, tot de man tussen de bamboe een meisje van elf centimeter lang aantreft. Deze Jie, die blauw draagt ‘alsof het water het zelf heeft geverfd’, wordt hun dochter. Ze speelt ‘als een ijsvogeltje’ en giechelt ‘met het geluid van wegzwaaiende vlindervleugels’, verhaalt de lyrische pen van Van de Vendel, die het sprookje glans geeft.

Jie weet dat ze niet van deze wereld is

Jie groeit op tot een beeldschone jonge vrouw, die in het dorp Nayotake no Kaguya-hime wordt genoemd: de stralende prinses van het soepele bamboe. Alle mannen willen met haar trouwen, maar Jie weet dat dit niet kan, omdat ze niet van deze wereld is. Hoe dat zit, onthult Van de Vendel aan het eind en dan blijkt de verhaallijn van het meisje op de maan een mooie vondst.

Jie weet haar aanbidders af te houden, tot er een jongen verschijnt, die haar hart doet zweven en dit een sprookje wordt over de liefde die alles overwint.

Door de hoeveelheid illustraties verwacht je dat die het verhaal soms ook van de tekst zullen overnemen, maar dat ­gebeurt jammer genoeg niet. Geïnspireerd door de Japanse prentkunst geeft De Leeuw het boek veel sfeer en hij legt knap emotie in de houdingen en ­gezichtsuitdrukkingen van personages, maar het samenspel tussen tekst en tekeningen had nog wel wat spannender ­gekund.

null Beeld
Beeld

Edward van de Vendel
& ill. Mattias De Leeuw
Het bamboemeisje
Querido; 256 blz. € 22,50
Vanaf 8 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden