null Beeld

RecensieKookboek

Spicy daslookdip en noedels met hondsdraf: Yvette van Boven tilt wildplukkoken een niveautje hoger

Dana Ploeger

Met dit nieuwe kookboek van Yvette van Boven in de tas verschansten mijn studerende dochter en ik ons een paar dagen in een kabouterhuisje in Twente. Even uitademen, even niks. Al bladerend door dit kunstzinnige kookboek kregen we last van wildplukkoorts. Het herbarium dat deze chef aanlegde van alledaagse kruiden, magistraal gefotografeerd door haar man Oof Verschuren, wakkerde de oermens in ons aan.

Al gauw stuitten we op fluitenkruid en daslook. Voor beide planten reikt ze allerhande recepten aan. De spicy daslookdip en geroosterde paprikasalsa met daslook pasten prima bij de borrel. En hoe geinig was het dat onze risotto met doperwten én fluitenkruid ineens spannend smaakte. We hadden niet alles bij de hand, maar dat geeft niks, schrijft Van Boven. ‘Kook vanuit je hart en experimenteer erop los!’ Dus gebruikten we de kruidenolie uit het scheefhangende keukenkastje: prima.

De recepten zijn zeer gevarieerd. Denk aan hibiscussorbet, noedels met hondsdraf of vlierbessenfocaccia met berenklauwzaad. Van Boven tilt wildplukkoken een niveautje hoger.

null Beeld

Yvette van Boven
Van Boven in het wild
Uitgeverij Nijgh, 160 blz., € 34,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden