RecensieBoek

Schaapsherder James Rebanks over verleden, heden en toekomst van het boerenbedrijf

In een nieuw boek neemt James Rebanks de toekomst van het boerenbedrijf onder de loep.

James Rebanks publiceerde in 2015 Herdersleven over zijn leven als schapenboer in het ­Lake District, in het noordwesten van Engeland. Een boek waarin hij een hard maar gepassioneerd bestaan beschreef, waarin alles om veel schapen (en een paar rammen) draait. Rebanks deed gedreven verslag van de dagelijkse gang van zaken op de boerderij, van de drukte rond het lammeren tot de zorgen om een mogelijk vernietigend virus en het gevecht met de natuurbeschermers wier plannen zijn bestaan als schaapsherder er niet makkelijker op maken.

In deze opvolger, met de idyl­lische titel Pastorale en de ­omineuze ondertitel Nalatenschap van een schaapsherder, zet hij een stap terug om het grote ­geheel in ogenschouw te ­nemen, iets waar hij al even ­welbespraakt in slaagt.

James RebanksBeeld Eamonn McCabe

Zijn boek bestaat uit de delen ‘Nostalgie’, ‘Vooruitgang’ en ‘Utopia’. Hij vertelt over het kleinschalige bedrijf van zijn grootvader, die hem de liefde voor het boerenleven bijbracht, en hoe dat bedrijf niet mee kon met de grotere bedrijven – ­mede veroorzaakt door ‘ons’, de afnemers die voor voedsel nog maar een derde willen ­betalen van wat er in de jaren vijftig voor betaald werd.

In het laatste deel vertelt Rebanks hoe hij zijn bedrijf duur­zamer maakte, door bomen te planten en waterstromen om te leggen, en door zijn inkomsten aan te vullen met andere activiteiten zoals het schrijven van mooie, goed verkopende ­boeken over het leven van een schaapsherder.

James Rebanks
Pastorale. Nalatenschap van een schaapsherder
vert. Catalien van Paassen
Hollands Diep
268 blz. € 22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden