Rowan Atkinson in gevecht met een bij. Beeld
Rowan Atkinson in gevecht met een bij.

FilmrecensieMan vs Bee

Rowan Atkinsons typetje Bingley is gewoon een nieuwe Mr. Bean

Man vs Bee
Regie: David Kerr
Met Rowan Atkinson
★★

Belinda van de Graaf

De Britse komiek Rowan Atkinson werd wereldberoemd als Mr. Bean, de kluns met het rubberen gezicht en de grote, bolle ogen die zich veelal woordloos in allerlei rampen manoeuvreerde. Maar na dertig jaar was het blijkbaar tijd voor iets anders. Atkinson bedacht voor Netflix een nieuwe comedyserie, Man vs Bee, waarin hij het personage Trevor Bingley introduceert.

Maar wat blijkt? Bingley is gewoon een nieuwe Bean die als huisoppas in een moderne villa terechtkomt. De rijke eigenaren gaan op vakantie, laten hun huis en hun hond over aan Bingley, en je weet eigenlijk al wat er gaat gebeuren. Terwijl Bingley in gevecht is met een bij slaat de alarminstallatie op tilt en gaan dure kunstwerken aan diggelen.

De makke is dat de fysieke komedie zo voorspelbaar is. Ook is de Netflix-show overduidelijk geënt op een groot publiek. De grappen zijn daardoor nogal tam: een hond met notenallergie die pindakaas eet en diarree krijgt. Families met kinderen zullen waarschijnlijk best plezier beleven aan de kolder, maar als je weet waar Atkinson vandaan komt, doet het toch een beetje pijn.

De groten van de Britse komedie

Rowan Atkinson (67) brak eind jaren zeventig door met de geweldige BBC-serie Not the Nine O’Clock News, waarin nieuwe komieken in korte sketches hun kunnen toonden. Heerlijk was ook zijn optreden als Blackadder, die in de gelijknamige comedyserie in het gevlei probeerde te komen bij Elizabeth I. Atkinson werd met tegenspelers als John Cleese, Stephen Fry en Hugh Laurie al snel tot de groten van de Britse komedie gerekend. Ook zijn er memorabele Mr. Bean-sketches, denk aan Mr. Bean die zijn lunch nuttigt op een parkbank, een brood te lijf gaat met een schaar en zijn sok gebruikt als slacentrifuge.

Het slapstickachtige Man vs Bee staat niet alleen in de schaduw van die begintijd, curieus is ook de keuze om de Netflix-show (die de lengte heeft van een reguliere bioscoopfilm) in negen hapklare brokken van 10 tot 20 minuten aan te bieden.

Man vs Bee is vanaf 24 juni te zien op Netflix.

Lees ook:

Filmrecensie ‘Crimes of the Future’

David Cronenberg brengt groteske, maar ouderwets aandoende body horror

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden