JeugdboekAvonturen van de dappere ridster

Ridster op racefiets

null Beeld
Beeld

Janneke Schotveld maakt van de ridster een onverschrokken heldin met ferme handdruk

Bas Maliepaard

De dappere ‘ridster’ dook eerder op in ‘De kikkerbilletjes van de koning’ en ‘Het kattenmannetje’, de eigentijdse sprookjesboeken van Janneke Schotveld. Deze vrouwelijke ridder-op-racefiets heeft nu een eigen boek, met nog eens tien zeer vermakelijke avonturen.

De ridster is het originelere zusje van Superjuffie, de beroemdste figuur uit Schotvelds oeuvre. Net als zij kan de ridster met dieren praten en voert ze reddingsacties uit. Maar de humorvolle avonturen van de ridster zijn gevarieerder en haar universum is verrassender dankzij de wonderlijke mengeling van de moderne maatschappij (mobieltjes) en de sprookjeswereld (reuzen en wandelende standbeelden).

Schotveld zet de ridster geweldig neer als een onverschrokken heldin, die ferme handdrukken geeft, bruusk uit de hoek komt, te pas en te onpas op de grond tuft en dingen zegt als: ‘krijg nou roest’. Ze repareert altijd haar eigen fiets en als mannen met haar flirten, kapt ze dat meteen af.

null Beeld
Beeld

Toch is ze geen eendimensionaal bonkig karakter. Milja Praagman tekent haar elegant, met lieve blik, lange haren en een harnas als een catsuit en soms laat ook Schotveld de zachte kant van de ridster zien. Bijvoorbeeld in het verhaal waarin een jongen een schilderij uit het museum steelt om het zijn stervende oma nog eens te tonen. Normaal gesproken ‘stijgt’ de ridster aan het eind van elk verhaal weer op haar fiets - ‘want een ridster heeft altijd wat te doen’ - maar nu drukt ze het jongetje tegen zich aan. “En zo bleven ze nog heel lang zitten, want soms heeft een ridster alle tijd.”

Net als in haar sprookjesboeken heeft Schotveld op een vanzelfsprekende manier aandacht voor diversiteit in de breedste zin: bakker Daan en fietsenmaker Abdul zijn verliefd op elkaar, het staatshoofd is een vrouw en als je een jongen bent, kun je ook gewoon ridster worden. Belangrijkste voorwaarde, verwoordt de ridster tijdens een les, is dat je moedig bent én zuiver. “Dat is dat je bereid bent om alle mensen te helpen. Dat je ziet dat iedereen in wezen gelijk is. Dat.” En voor je denkt dat Schotveld de lezer haar moraal nu wel érg zijig inpepert, staat er: “Hoewel ze ieder woord meende kreeg de ridster toch een beetje jeuk van haar eigen preek, dus tufte ze op de grond. Dat luchtte op.”

Oordeel: Vermakelijke, goed geschreven avonturen.

null Beeld
Beeld

Janneke Schotveld
Avonturen van de dappere ridster
Ill. Milja Praagman. Van Holkema & Warendorf; 88 blz. € 14,99.
Vanaf 7 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden