SITE Artikel Recensie Boeken rood Typografie illustratie Beeld Anita Huisman
SITE Artikel Recensie Boeken rood Typografie illustratieBeeld Anita Huisman

BoekrecensieKoken

Plantaardige smaakexplosies, die goed zijn voor onze planeet

Zelf twijfelde actrice Sanne Vogel lang of ze dit kookboek zou maken. Ze was per slot van rekening al filmmaker, theatermaker, schrijver, regisseur én actrice. Maar de lockdown bracht tijd en ruimte in haar drukke bestaan als moeder van een tweeling.

Gelukkig dat ze heeft doorgezet in haar minikeukentje. Het resultaat is ernaar. Zeker voor mensen die gezond en aardevriendelijk willen eten. Het is geen kookboek voor alledaagse eters: het duizelt van ingrediënten als gefermenteerde tofu, roze oesterzwammen of hiziki (zeegras).

Vogel geeft plantaardig eten een eigenzinnige en smaakvolle draai. Juist als veganist zoek je naar smaakexplosies. Dat lukt deze hobbykok uitstekend. De meiknol-ceviche met radijsbladolie is precies goed wat betreft bittere, zoete en zure tonen. En de miso-auberginerolletjes keren zeker terug op de borrelplank. Je moet wel de tijd hebben; sommige gerechten verlangen een urenlange bereiding. En jammer dat het boek sterk gericht is op lokale adresjes in Amsterdam. Ook buiten de hoofdstad wonen genoeg lezers die van experimenteren houden.

null Beeld

Sanne Vogel
De vier seizoenen van Vogel
Fontaine;
256 blz. € 32

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden