Klassieke muziek

Peter Tipt klassieke albums

null Beeld
Peter van der Lint

Paavo Järvi
Franz Schmidt Complete Symphonies

We kennen Franz Schmidt vooral van zijn ‘Vierde symfonie’ en van het ‘Intermezzo’ uit zijn opera ‘Notre Dame’. Wat er symfonisch voorafging aan die Vierde, is samengebracht op deze drie cd’s. Vooral de ‘Eerste symfonie’ uit 1900 blijkt een geslaagde compositie. Paavo Järvi verricht wonderen met het Radio Symfonieorkest uit Frankfurt in alle vier symfonieën. En uiteraard ontbreekt dat zinderende Intermezzo niet.

Paula Murrihy
I will walk with my love

De Ierse mezzosopraan Paula Murrihy maakte in Nederland furore als Sesto in Mozarts ‘La clemenza di Tito’ bij De Nationale Opera onder leiding van Teodor Currentzis, en bij het Orkest van de 18de Eeuw met dirigent Kenneth Montgomery. Samen met pianiste Tanya Blaich nam ze een cd op met fraaie Ierse volksliederen en met liederen van Brahms, Mahler, Debussy en Grieg, die ook door volksmuziek geïnspireerd zijn. Een fraai debuut-recital van een groot talent.

Daniel Lozakovich
Vioolconcert Beethoven

Eind vorig jaar maakte de Zweedse violist Daniel Lozakovich zijn debuut in Amsterdam. Met het ‘Vioolconcert’ van Beethoven, begeleid door de Münchner Philharmoniker onder leiding van Valeri Gergjev. Pas 18 was hij toen en hij speelde even weergaloos als om het even welke grote violist van weleer. Deutsche Grammophon legde het concert een paar dagen eerder in München vast. Als bewijs voor hoe goed deze jongen wel niet is.

null Beeld

Giovanni Antonini
Die Schöpfung

Giovanni Antonini’s lopende monsterproject ‘Haydn 2032’ (alle 106 symfonieën) kwam heel even tot stilstand vanwege de opname van Haydns oratorium ‘Die Schöpfung’. Vanuit een fantastisch gerealiseerde ‘Chaos’ ontvouwt Antonini Haydns kijk op Gods schepping met zijn geweldige orkest Il Giardino Armonico. Anna Lucia Richter, Maximilian Schmitt, Florian Boesch en het Chor des Bayerischen Rundfunks dragen in hoge mate bij aan het succes van deze opname.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden