null Beeld
Beeld

FilmrecensieOur Friend

‘Our Friend’ probeert de reguliere snotterfilm te ontstijgen, en dat schept een afstand

Our Friend
Regie: Gabriela Cowperthwaite
Met: Jason Segel, Dakota Johnson en Casey Affleck
★★★

Het is een mooi verhaal van een man die intrekt bij zijn beste vrienden op het moment dat ze wel wat steun kunnen gebruiken. Dane, als een goeie lobbes gespeeld door Jason Segel, verhuist van New Orleans naar Alabama om de terminaal zieke Nicole bij te staan, die haar vak als actrice al een tijd niet meer kan uitoefenen. Ook haar echtgenoot Matt, die zijn werk als oorlogscorrespondent op een lager pitje heeft gezet, en hun twee dochtertjes zijn verguld met zijn aanwezigheid. Dane is kinderoppas, huishoudelijke hulp en raadgever ineen. Hij heeft ook brede schouders om op uit te huilen.

Our Friend is gebaseerd op het verhaal dat de Amerikaanse journalist Matthew Teague in 2015 voor Esquire schreef over het ziekbed van zijn jonge vrouw en de hulp die ze kregen van hun oude studievriend. Maar omdat de Amerikaanse regisseuse Gabriela Cowperthwaite het tijdsverloop van het drama flink door elkaar husselt – in een poging de reguliere snotterfilm te ontstijgen? – kost het moeite om betrokken te blijven. Al dat gereis door de tijd schept afstand.

Nicole (Dakota Johnson) is terminaal ziek, haar eigen man Matt (Casey Affleck) heeft het druk. Beeld
Nicole (Dakota Johnson) is terminaal ziek, haar eigen man Matt (Casey Affleck) heeft het druk.Beeld

Innemend is wel dat Nicole, gespeeld door een lieflijke Dakota Johnson, geen heilige is. Ze biecht op zeker moment overspel op. Ook de mannen aan haar zijde zijn van vlees en bloed. Matt, vertolkt door meestermompelaar Casey Affleck, heeft best moeite om zijn werk neer te leggen. En de hulp biedende Dane vindt het vooral ingewikkeld om zijn eigen leven vorm te geven. Door bij zijn vrienden in te trekken, is hij van die opgave even verlost.

Te zien bij Pathé Thuis en vanaf 12 mei ook bij Picl, Videoland en andere aanbieders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden