null Beeld

RecensieJournalistiek

Oud-correspondent Joeri Boom schrijft over India, maar vooral ook over zijn leven in de journalistiek

Een mooi, persoonlijk boek van Joeri Boom over zijn leven als correspondent én over India.

Nicole Lucas

Zijn boek werd in eerste instantie aangeboden als een boek over India, vertelde ex-journalist Joeri Boom onlangs in de VPRO Boekengids. Het had een zuinig ‘nou nee‘ van de boekhandels tot gevolg. ‘Ik heb tegen mijn uitgever gezegd: volgens mij moeten we het anders brengen. Het gaat over journalistiek en het correspondentschap, en daarnaast leer je iets over het land.’ Dat sloeg wél aan.

Gelukkig maar, want Ik wil weg is een goed geschreven, heel persoonlijk verhaal over Booms verblijf in India, waar hij vanaf 2012 correspondent was voor NRC Handelsblad en later ook de NOS.

Boom had als (oorlogs)verslaggever bij De Groene Amsterdammer al zijn sporen verdiend, maar angst om te eindigen als een ‘norse stukjestikker met zijn eigen azijnpissers-­column’ doet hem de stap zetten van een vaste baan naar een freelancebestaan. Minstens tien jaar wil hij in India blijven, met zijn gezin.

Ondertussen wordt de lezer heel wat wijzer over het land

Het loopt anders. Eerlijk schrijft Boom (1971) over de soms moeizame relatie met de ­redacties in Nederland, die hem (al te) vaak naar de bekende weg vragen (verkrachtingen, kindhuwelijken) en de ­problemen in zijn privéleven. En ondertussen wordt de lezer, inderdaad, ook nog heel wat wijzer over India.

Eerder dan de bedoeling was, keert Boom weer terug. Inmiddels staat hij voor de klas. Een definitief afscheid van de journalistiek? Dat valt nog te bezien.

null Beeld

Joeri Boom
Ik wil weg. De verborgen kanten van een correspondentschap
Podium;
416 blz. €22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden