null Beeld

MuziekrecensieYoung M.A.

Oordeel niet te vroeg over Young M.A

Klaas Knooihuizen
null Beeld

POP

Young M.A | Off The Yak (M.A./3D)

★★★★☆

Wie zonder voorkennis naar Off The Yak luistert, zal niet mild oordelen over Young M.A. Ze is een onuitstaanbare opschepper die niet kan stoppen over haar succes te vertellen.

Met een fles cognac in haar hand, een joint tussen haar lippen en een pistool op haar heup dwaalt ze door New York. Het geld mag rollen, dat kan toch niet op.

Wie haar niet aanstaat krijgt de wind van voren, wie haar wel bevalt gaat mee naar de slaapkamer, om vervolgens bij het grofvuil te worden gezet.

Ontzettend leuk om naar te luisteren natuurlijk, zoals het leuk is om naar een schurkenfilm te kijken. De zelfverzekerdheid is aantrekkelijk en – ook niet onbelangrijk – Young M.A is een geweldige rapper. Haar doorrookte stem slalomt traag maar soepel om de dreigende beats. Heel afwisselend rapt ze, er komt nooit een toontje in.

Net als je het niet meer verwacht, in het voorlaatste nummer, zet ze ineens haar masker af. Borstklopperij maakt plaats voor onzekerheid, hedonisme voor depressie. Ze noemt de moord op haar broer, waarover ze op haar debuut al schreef.

Nee, die cognac drinkt ze niet voor de gein, dat pistool is niet bedoeld om indruk te maken. Te vroeg geoordeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden