null Beeld Trouw
Beeld Trouw

MuziekrecensieJazz

Onweerstaanbare, vernieuwende jazz door saxofonist James Brandon Lewis

Recensie: Jazz
James Brandon Lewis Red Lily Quintet
Jesup Wagon (Tao Forms
★★★★

Mischa Andriessen

Saxofonist James Brandon Lewis behoort tot de interessantste musici die de Amerikaanse jazz de laatste jaren heeft voortgebracht. Ook als hij improviseert, verliest hij de structuur van de compositie geen moment uit het oog. Waar zo’n aanpak bij menig ander soms tot cerebrale muziek leidt, gebeurt dat bij Lewis absoluut niet. Hij blaast zijn noten vol vuur en met een spiritualiteit die aan de vrije jazz uit de jaren zestig herinnert.

null Beeld

Die bijzondere combinatie van beheersing en overgave maakt de muziek van Lewis onweerstaanbaar. Lewis benut die twee aan elkaar tegengestelde krachten optimaal in zijn nieuwe, wat onalledaags samengestelde Red Lily Quintet. Uiterst spannend is het voortdurende vraag-antwoordspel tussen zijn eigen tenorsax en de cornet van Kirk Knuffke, die eveneens een speler met een grote persoonlijkheid is. Zo mogelijk nog intrigerender is de wisselwerking tussen bassist William Parker en cellist Chris Hoffman die samen uitdrukking geven aan een ingetogen extase, als het perfecte snijpunt tussen freejazz en gospel.

Precies in datzelfde straatje past drummer Chad Taylor, die subtiliteit paart aan passie. Jesup Wagon is een prachtige ode aan de Afro-Amerikaanse uitvinder George Washington Carver, en daarmee meteen een gloedvol eerbetoon aan vernieuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden