null Beeld

BoekrecensieJeugd

Onveilig lezen over de nieuwe koning: de tijger

Bibi Dumon Tak schrijft spannend en haast poëtisch over tijgers.

In haar even felle als geestige ­Albert Verweylezing, Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim, ageerde Bibi Dumon Tak in juni onder meer tegen de meest ­gebruikte leesmethode: Veilig leren lezen. Volgens haar staat, kort gezegd, de massa regels waar schrijvers van leesoefenboeken aan gebonden zijn, een goed, leeslust opwekkend verhaal in de weg.

Ze pleit voor ­ónveilig leren lezen en laat in Een tijger in je bed zien wat ze daarmee bedoelt. Spannende non-fictie over tijgers in haar geval, heus wel geschreven in veelal korte woorden en zinnen, maar niet tot op de lettergreep afgepast op een leesvaardigheidsniveau.

Twee waargebeurde tijgerver­halen omarmen een informatief deel, waarin ze de tijger tot de nieuwe koning der dieren uitroept: ‘De leeuw is zijn slappe neef’.

Er zit zelfs poëzie in de eenvoudige taal: ‘De vacht van de tijger is goud met wit en zwart. De kleur van: de zon en de sneeuw en de nacht.’ Ingrid en Dieter Schubert tekenen prachtige ­tijgers en verbeelden zijn gevaarlijke kant origineel: in een plas rode waterverf bijt het roofdier zich vast in het silhouet van een hert.

null Beeld

Bibi Dumon Tak
Een tijger in je bed
Ill. Ingrid en Dieter Schubert
Querido;
61 blz. € 14,99.
Vanaf 6 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden