null Beeld

JeugdboekReizen

‘Ontdekkingsreiziger’ Raoul Deleo vindt continent tussen Azië en Alaska en dat is een lust voor het oog

‘Reislogboek’ over ongerept continent met flamingoherten en koraalpanters is een lust voor het oog.

Bas Maliepaard

Aan mij was het voorbij gegaan, maar als je Noah J. Stern en Raoul Deleo mag geloven, heeft het de media wel degelijk gehaald: ergens tussen Azië en Alaska ligt een nog ongerept en onbewoond continent, waar bijzondere dieren leven. Denk aan het flamingohert, de koraalpanter en het zespotig lieveheersbeertje.

Terra Ultima heet dit werelddeel, wat zoiets betekent als het einde van de wereld, en in het gelijknamige, royaal uitgegeven koffietafelboek doet Stern aanstekelijk verslag van wat er tot nu toe over bekend is.

Daarbij put hij uit het chaotische archief van illustrator en ontdekkingsreiziger Deleo, dat hem in ‘vijf kloeke hutkoffers’ is ­bezorgd. Hij reconstrueert diens expedities aan de hand van Deleo’s beeldrijke reislogboek: ‘Het was alsof ik een kijkdoos binnenvoer. Alsof iemand bergen uit groen karton had geknipt en ze schuin achter elkaar in een helderblauwe zee had gestoken.’

Het boek is een lust voor het oog, dankzij Deleo’s schitterende, encyclopedische aquarel- en potloodtekeningen van exotische dieren, die verbluffend realistisch en vertrouwd ogen, terwijl het zulke wonderlijke wezens zijn.

Zo is de foedraalgiraffe (Giraffa cochleanata – de Latijnse namen staan er ook bij) een slak met de nek en kop van een giraffe. Dat ziet er verrassend natuurlijk uit, dankzij de overeenkomst tussen de lange nekken van beide dieren en hun gelijkende hoorns/voelsprieten. In een krater treft Deleo tienduizenden lege, bordeaux­rode schelpen van de foedraalgiraffe aan: ‘En steeds was er dat magische gefluit van de wind, die over de slakkenhuizen gleed, erin blies, fluisterde en zuchtte’.

Deleo is niet de ontdekker van Terra Ultima, dat zou een VOC-kapitein zijn geweest. Zijn schip verdween spoorloos, maar werd eeuwen later verlaten dobberend op de Indische Oceaan aangetroffen met in het ruim kaarten en tekeningen van het onbekende continent, waarop Deleo zijn onderzoek startte.

Dit amusante spel met fictie en werkelijkheid doet denken aan Tjibbe Tjabbes’ wereldreis van Harm de Jonge (2008), waarin een achttiende-eeuwse kapitein de wereld rondvaart om onontdekte diersoorten in kaart te brengen en stuit op onder meer de kikvorsmuis en de penduulgoeroe.

Dat is een ronder verhaal dan dit van Stern en Deleo, die slechts een glimp laten zien van het geheimzinnige continent. Maar deze aanpak biedt wel de ruimte voor verder fantaseren en eventuele vervolgdelen.

‘Als Deleo terug is van ex­peditie vier’, schrijft Stern, ‘kunnen we meteen aan de slag.’

null Beeld

Raoul Deleo, Noah J. Stern
Terra Ultima
Lannoo; 76 blz. € 25,99
Vanaf 10 jaar

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden