Olaf Koens maakt aan de hand beren en tijgers mooie reportages

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Norman macLean
Er stroomt een rivier doorheen
Vert. Dirk Jan Arensman. Van Oorschot; 335 blz.; €25,-

“Mijn vader wist bepaalde zaken met betrekking tot het universum heel zeker. Wat hem betreft kwamen alle goede dingen – zowel forel als eeuwige verlossing – voort uit genade, kwam genade voort uit kunst en komt kunst niet vanzelf.” En dus leerden Norman en zijn broer Paul het vliegvissen in de Big Blackfoot River in Montana, op de maat van een metronoom. Robert Redford maakte in 1992 romantische Hollywoodfilm met Brad Pitt naar deze autobiografische vliegvisklassieker van Norman MacLean, over de broederstrijd tussen de MacLeans, de een in dienst van United Forest Service, de ander dagbladjournalist, en allebei in de ban van het vliegvissen. Volgens Paolo Cognetti, die het nawoord schreef bij deze nieuwe vertaling, staat dit prachtboek over Montana, mannen en forellen ook nog vol basislessen over het schrijven van verhalen.

null Beeld
Beeld

Simon Rozendaal
Zijn naam is klein. Piet Hein en het omstreden verleden
Atlas Contact; 390 blz.; €24,99

Admiraal Piet Hein (1577-1628) is een volksheld, de man die de Zilvervloot veroverde en in de Gouden Eeuw een belangrijke bijdrage leverde aan de vaderlandse vrijheid en onafhankelijkheid. Journalist Simon Rozendaal schreef een biografie van Piet Hein in tijden dat historische helden opnieuw gewogen worden, want wat had de vloot van de admiraal te maken met de handel in slaven? Op zich weinig, argumenteert Rozendaal, want Hein werd zes jaar eerder door een kanonskogel getroffen dan dat de West- Indische Compagnie begon met slavenhandel. Maar was Piet Hein mogelijk wel een wegbereider voor deze handel? Piet Hein liet zich voor die tijd met opmerkelijke compassie uit over ‘Indianen’ en ‘Wilden’, stelt Rozendaal vast, die met deze toegankelijke biografie de dappere, bescheiden Hein niet echt in de gevarenzone brengt van bedenkelijke helden.

null Beeld
Beeld

Olaf Koens
Paarden vliegen business class. verhalen over mens en dier in het midden-oosten
Nijgh& Van Ditmar; 388 blz.; €21,50

Correspondent Olaf Koens heeft tijdens zijn werk in het Midden-Oosten het idee dat er meer om dieren gegeven wordt, dan om mensen. Vluchtelingen mogen niet naar het Westen, maar dankzij een crowdfundactie kan een leeuw uit de dierentuin van Bagdad wel worden overgevlogen naar Maastricht. Aan de hand van vogels, paarden, beren en tijgers maakt Koens mooie reportages in Turkije, Dubai, Qatar, Syrië en Irak. Zo blijkt een valk met leren kapje gewoon op de arm van zijn schatrijke eigenaar mee te mogen in de cabine van een vliegtuig naar Koeweit, terwijl de Pakistaanse bediende die hem tot aan de gate op de arm droeg, moet achterblijven. Koens checkt hoe dat zit met die valken in het vliegtuig: voor vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten is dat de gewoonste zaak van de wereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden