null Beeld

BoekrecensieKinderboek

Ninja-cavia Pluk is niet zo stoer als hij lijkt

Mathilde Stein sleept beginnende lezers moeiteloos mee met de avonturen van Pluk en Pluis, cavia’s.

Bas Maliepaard

Het debuut van Mathilde Stein uit 2005 mag je ­gerust een moderne prentenboekklassieker noemen: Bang Mannetje, over een jongen die zijn angsten overwint door ze in de ogen te kijken, spreekt nog onverminderd aan, mede dankzij de illustraties van Mies van Hout.

Er volgde nog een aantal geslaagde prentenboeken, waarna het jaren stil bleef rond de schrijfster. Maar nu laat Stein weer van zich horen, met verrassend genoeg een léésboek, zoals beginnende lezers dan zeggen.

Voor die doelgroep is Pluk en Pluis, de weg naar terug ook geschreven: kinderen die het lezen al aardig onder de knie hebben en die weleens een écht boek willen proberen. Niet van die dunne oefenboekjes, maar een rijk geïllustreerde pil van ruim 300 bladzijden waarin het verhaal toch in korte zinnen en niet al te moeilijke woorden wordt verteld.

Grappig, spannend, spreektalig

Met dat verhaal sleept Stein deze kinderen vermoedelijk moeiteloos mee: het is grappig, spannend, spreektalig en ondanks de korte zinnen toch vloeiend geschreven.

Hoofdpersonen zijn twee door Stein zelf aanbiddelijk getekende cavia’s. Pluis leeft een ­gezapig leventje in een kooi bij een aardige familie als hij plots gezelschap krijgt van de langharige Pluk. Aanvankelijk moet Pluis niets hebben van zijn hyperactieve soortgenoot, die de hele dag door het hok ­sjeest. Maar gaandeweg groeit zijn sympathie. Pluk doet namelijk wel of hij een stoere ninja-cavia is, oftewel een ‘ninjavia’, maar ondertussen is hij bang voor gewone dingen, zoals donker, tassen en het geklepper van de brievenbus.

De assistent van een echte crimineel

Stein zet de verschillende karakters geestig neer: Pluis is aan de dikke kant, houdt van eten en beschouwt het hok als de wereld. Hij heeft, constateert hij sullig, geen denk-kop, maar een brokjes-kop. Pluk is veel wereld­wijzer en avontuurlijker en kan zelfs de loerende poes aan, maar draagt ook een geheim met zich mee: hij was de assistent van een echte crimineel. De boef liet hem door brievenbussen glijden om dure spulletjes te gappen. Zo stal Pluk ook de ring van een prinses. Zijn baas werd gepakt en nu zit Pluk met de ring, die hij koste wat kost terug wil brengen.

Het is de start van een origineel, hachelijk avontuur voor de ‘caafboys’, waarin Pluis leert dat de wereld en zijn eigen vermogens groter zijn dan hij dacht en Pluk, net als Bang Mannetje, zijn angsten trotseert.

null Beeld

Mathilde Stein
Pluk en Pluis – De weg naar terug
Lemniscaat; 317 blz. € 15,99
Vanaf 6 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden